Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 09:56

Ολλανδία: Σύγκρουση ελληνικού Δ/Ξ με κυπριακό Φ/Γ

Σύγκρουση ελληνικού δεξαμενόπλοιου με κυπριακό φορτηγό πλοίο το πρωί 20 ναυτικά μίλια δυτικά του ¶μστερνταμ. Το ελληνικό πλοίο που μετέφερε κηροζίνη, υπέστη ρήγμα στην πρώτη δεξαμενή φορτίου, ενώ σημειώθηκε μικρή διαρροή κηροζίνης. Κίνδυνος έκρηξης σύμφωνα με την Ολλανδική Ακτοφυλακή.

Σύγκρουση ελληνικού δεξαμενόπλοιου με κυπριακό φορτηγό πλοίο το πρωί 20 ναυτικά μίλια δυτικά του Αμστερνταμ. Σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ΑΝΡ, τα δύο πλοία συγκρούστηκαν 30 χλμ στα ανοικτά του Σεβενινγκεν.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για το Δ/Ξ «Μιντόρο», νηολογίου Πειραιώς, το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, υπέστη ρήγμα στην πρώτη δεξαμενή φορτίου, ενώ σημειώθηκε μικρή διαρροή κηροζίνης. Σύμφωνα με το Reuters το «Μιντόρο» συγκρούστηκε με το κυπριακό «Jork Ranger».

Το πλήρωμα του ελληνικού δεξαμενόπλοιου που μεταφέρει κηροζίνη, αποτελούν 24 ναυτικοί (7 Έλληνες, 16 Φιλιππινέζοι και ένας Ρουμάνος), όλοι καλά στην υγεία τους.

«Η διαρροή έχει σταματήσει… Αυτό που έχει μείνει είναι μία ποσότητα κηροζίνης στο νερό και υπάρχει κίνδυνος έκρηξης», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της Ολλανδικής Ακτοφυλακής Πέτερ βαν Ούρσοτ. Η κηροζίνη έχει εξαπλωθεί σε μία έκταση 3 χλμ επί 0,5 χλμ στην επιφάνεια της θάλασσας, ωστόσο σύμφωνα με την ακτοφυλακή δεν υπάρχει ανάγκη να καθαριστεί καθώς αναμένεται να εξατμιστεί.

Ο Ούρσοτ δήλωσε άγνοια ως προς το πόσο μεγάλη ποσότητα καυσίμου διέρρευσε στη θάλασσα. Πρόσθεσε ότι ο καιρός ήταν αίθριος, οι άνεμοι ήπιοι και τα κύματα είχαν ύψος έως ένα μέτρο.

Το κυπριακό φορτηγό πλοίο «Jork Ranger» έχει 12μελές πλήρωμα, σύμφωνα με το Reuters, και έχει ζητήσει άδεια να αποπλεύσει για το Ρότερνταμ.

Εκπρόσωπος του λιμανιού του Ρότερνταμ δήλωσε ότι το πλοίο κατευθυνόταν από το Ρότερνταμ προς την Αγία Πετρούπολη.

Το «Μιντόρο» έχει πλάτος 42 μέτρα και μήκος 244 μέτρα, ενώ το «Jork Ranger» έχει πλάτος 22 μέτρα και μήκος 141 μέτρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters