Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα της έκδοσης έντοκων γραμματίων του Δημοσίου εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα της έκδοσης έντοκων γραμματίων του Δημοσίου εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας το προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2011. Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη ΝΔ, απαντώντας στα πυρά που δέχθηκε για τις δηλώσεις του αναφορικά με τις επισημάνσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στην άντληση 1,17 δισ. από την έκδοση των έντοκων γραμματίων, έκανε λόγο για «ένα γεγονός πάρα πολύ θετικό» και ενδεικτικό της «βήμα-βήμα» ανάκαμψης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας.
«Είναι πάρα πολύ θετικό ότι βγήκαμε σήμερα με έντοκα γραμμάτια και είχαμε χαμηλότερο επιτόκιο (...) Η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα θα επανέρχεται όσο αυτή βάζει τάξη στα ελλείμματά της και τότε θα έρθει και η ανάπτυξη (...) Για πρώτη φορά μετά από καιρό βλέπουμε τα spreads να μειώνονται κατά 200 μονάδες βάσης και σήμερα να υποχωρούν κάτω από τις 700 μονάδες βάσης» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την επικείμενη ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων του 2009 για το έλλειμμα, σημείωσε πως «αυτό θα επηρεάσει λίγο το έλλειμμα του 2010, αλλά δεν θα μας εκτροχιάσει από τους στόχους μας». «Αναμένουμε θετικές εξελίξεις στα έσοδα από τον Οκτώβριο λόγω της αύξησης του ΦΠΑ ... Βάζουμε πιο φιλόδοξο στόχο για την μείωση του ελλείμματος, έχουμε 7% του ΑΕΠ στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2011, για να βγούμε από το πρόγραμμα μία ώρα αρχύτερα» συμπλήρωσε.
Αν και σημείωσε πως το 2011 δεν θα είναι μία εύκολη χρονιά, τόνισε πως «το προσχέδιο προδιαγράφει το 2011 ως ένα έτος στο οποίο θα μπορούν οι Έλληνες πολίτες να βλέπουν ένα φως στο τέλος του τούνελ, οπότε και η κυβέρνηση θα επιστρέψει το μέρισμα απΆ τις μεγάλες θυσίες, σε όσους έχουν περισσότερο επιβαρυνθεί. Δεν το έχουμε ξεχάσει».
Αναφερόμενος στα όσα άφησε να εννοηθούν σε βάρος του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, χρέωνοντάς του ουσιαστικά τα περί διεφθαρμένης χώρας, πέρασε στην αντεπίθεση, απαντώντας στις βολές της ΝΔ, η οποία τον έχει καλέσει να ζητήσει συγγνώμη: «Να δώσω μια δημόσια συγγνώμη. Ευχαρίστως. Αλλά πρώτα να ακούσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες την απολογία του κ. Καραμανλή και της ΝΔ, για το γεγονός ότι παρέδωσε μία χώρα βουτηγμένη στη διαφθορά και την ανυποληψία».
Παρουσιάζοντας το προσχέδιο Προϋπολογισμού παρατήρησε πως «η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ σοβαρή για να παίζουμε παιχνίδια εντυπώσεων» και αντεπετέθη στη ΝΔ για τις δηλώσεις του αρχηγού της περί μηδενισμού του ελλείμματος μέσα σε ένα χρόνο, κάνοντας λόγο για «συνέχιση της παραπλάνησης του λαού».
«Δεν είναι σοβαρή πολιτική, μια λύση ότι το έλλειμμα είναι 9,9% και όχι πάνω από 14% και ότι το μισό μπορεί να εξαφανιστεί ανώδυνα. Γιατί αυτό μας λέτε: 18,5 δισ. έλλειμμα, μπορεί να μηδενιστεί, αν πάρουμε τις θυσίες του έλληνα πολίτη πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, απέρριψε και τους ισχυρισμούς περί «εναλλακτικής λύσης» που προβάλλει η ελάσσων αντιπολίτευση, αναρωτώμενος «ποια είναι ακριβώς η εναλλακτική μας; Ποιος θα δανείσει τα 110 δισ. ευρώ και με τι όρους;».
Κατά τα άλλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, παραδέχθηκε πως εκκρεμεί σε συνεργασία με την Κομισιόν, η αναζήτηση πόρων ισοδύναμων με εκείνων που θα εξοικονομούνταν από μιαν αύξηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης (κάτι που έχει, ήδη, δεσμευτεί η κυβέρνηση πως θα αποφύγει).
Κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος Νάσος Αλευράς υπερασπίστηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, όμως τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεχνά πως υποχρέωση δεν είναι μόνον η αποκατάσταση της υγείας των δημοσίων οικονομικών αλλά και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής: Να βρούνε οι πληττόμενοι, ανάσες κι αποκούμπια στον κρατικό προϋπολογισμό».
Η ΝΔ ανέδειξε μετΆ επιτάσεως το ζήτημα των δηλώσεων Γιούνκερ, αξιώνοντας την απολογία του υπουργού Οικονομικών για τα σχόλιά του. Τους τόνους ανέβασε ιδιαίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μανόλης Κεφαλογιάννης, κατηγορώντας τον κ. Παπακωνσταντίνου πως, καίτοι συνελήφθη «ψευδόμενος», αρνείται σήμερα να ζητήσει συγγνώμη, «αλλά με περισσό θράσος στρέφει τα πυρά του στους πολιτικούς του αντιπάλους». Παράλληλα, επιτέθηκε και στον παριστάμενο υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη για «το αλαζονικό και γελαδερό του ύφος».
Επί της ουσίας του προσχεδίου, από πλευράς ΝΔ το προσχέδιο αντιμετωπίστηκε σαν ένα πόνημα «κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των αυτοδιοικητικών εκλογών», προορισμένο να αναθεωρηθεί άρδην μετά απΆ την διεξαγωγή τους προς ικανοποίηση της τρόικας. Ακόμα κι έτσι ωστόσο, ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Σταϊκούρας διέκρινε στο προσχέδιο «νέες περικοπές» και «μονόπλευρη λιτότητα», ενώ ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, στάθηκε στις προβλέψεις για αύξηση της ανεργίας στο 15%, συνεπαγόμενης μείωση και πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος συνέδεσε στην ομιλία του την κρίση της ελληνικής οικονομίας με την παγκόσμια κρίση, προβλέποντας για το μέλλον, «συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας με ραγδαίους ρυθμούς».
«Όσο βαδίζουμε στον αδιέξοδο ευρωμονόδρομο, οι θυσίες του λαού θα αυξάνονται» υποστήριξε ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Το 2011 θα φτωχύνει δραματικά η λαϊκή οικογένεια: Με μιαν σταχυολόγηση του προσχεδίου, διακρίνει κανείς επιπλέον εισπράξεις 3 δις. ευρώ, έμμεσους ταξικούς φόρους, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των νομικών προσώπων και του μεγάλου κεφαλαίου, εισαγωγή πράσινων φόρων, επίθεση στη λαϊκή περιουσία μέσω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών και της αντικειμενικοποίησης της φορολογίας, με 700 εκ. ευρώ επιπλέον επιβάρυνση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραθανασόπουλος.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης καυτηρίασε την έμφαση που έδωσε η ΝΔ στις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου, παρατηρώντας πως «αν έχει πρόβλημα η Νέα Δημοκρατία, ας καταθέσει πρόταση μομφής». Επί του προσχεδίου διέκρινε αδυναμίες: Επί παραδείγματι, ο βουλευτής θεώρησε «σενάριο επιστημονικής φαντασίας» την είσπραξη 1,1 δισ. ευρώ από πρόστιμα σε αυθαίρετα και ημιυπαίθριους χώρους, από τη στιγμή που δεν γίνεται νομιμοποίησή τους, έκρινε πως «το ΕΣΠΑ προχωρά εφιαλτικά αργά», χαρακτήρισε «θλιβερές» τις περικοπές στη χρηματοδότηση του «Καλλικράτη» και του συνταξιοδοτικού συστήματος - και παρατήρησε πως μεγάλη μερίδα των οικονομικών μεταναστών, δεν πληρώνει φόρους, ούτε και για την νοσοκομειακή περίθαλψη που τους προσφέρεται αφειδώς.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπερασπίστηκε την προοπτική εναλλακτικής πολιτικής αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης. Απαντώντας δε, σε αιτιάσεις του Νάσου Αλευρά, πως η αναδιάρθρωση του χρέους θα οδηγούσε την ελληνική οικονομία στην πλήρη κατάρρευση, κατηγόρησε την πλειοψηφία για «καταστροφολογία».
«Η αναδιάρθρωση του χρέους έχει ήδη αρχίσει. Όταν έχουμε τόκους και χρεολύσια που φθάνουν ήδη το 70% του προϋπολογισμού, ο δρόμος είναι αδιέξοδος. Δεν μπορείτε να προχωρήσετε έτσι. Θα γίνει όμως η αναδιάρθρωση με όρους ΔΝΤ και Ε.Ε., πιο επώδυνους απΆ τους σημερινούς, ή θα προβάλλει η ανάγκη μιας αναδιαπραγμάτευσης χωρίς όρους και δεσμεύσεις, που θα συνδεθεί και με ένα πρόγραμμα δημοκρατικής και σοσιαλιστικής προοπτικής; Αυτή η προοπτική είναι εφικτή. Αυτά που γίνονται στο όνομα του ρεαλισμού, είναι ανεύθυνα και επικίνδυνα» υποστήριξε ο βουλευτής.
naftemproriki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters