Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010 14:00

«Μήτρα διαφθοράς η πολυνομία»

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για καθαρούς και απλούς κανόνες στις σχέσεις επιχειρηματιών και πολιτείας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για καθαρούς και απλούς κανόνες στις σχέσεις επιχειρηματιών και πολιτείας, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά την -αιφνιδιαστική- παρέμβασή του στην ανοικτή συζήτηση των εξαγωγέων στην Αθήνα με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. «Μήτρα διαφθοράς η πολυνομία και πολυπλοκότητα των θεσμών». «Να ξυπνήσουμε το γίγαντα που σήμερα πίνει καφέ αλλά μπορεί να πετύχει αν του δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες», το μήνυμά του για τους νέους.

Από το βήμα της ανοικτής συζήτησης, ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αποφασισμένος να πατάξει τη γραφειοκρατία, την πολυνομία και τις νοοτροπίες του παρελθόντος που, όπως είπε, έχουν καταστήσει υπηρεσίες του δημοσίου σε «κλειστά μαγαζάκια» και «φέουδα» λειτουργώντας ως «μήτρα διαφθοράς».

«Είμαστε αποφασισμένοι», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός «να εγκαθιδρύσουμε καθαρούς και απλούς κανόνες στις σχέσεις επιχειρηματιών και πολιτείας γιατί γνωρίζουμε ότι η πολυνομία και πολυπλοκότητα των θεσμών αποτελούν μήτρα διαφθοράς» και ζήτησε τη βοήθεια του επιχειρηματικού κόσμου για την αλλαγή της νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα ώστε ειδικά το φορολογικό πλαίσιο να λειτουργεί κατά τρόπο ώστε να αντιμετωπίζει όλους τους Έλληνες πολίτες ως αξιόπιστους εταίρους και όχι ως υπόπτους τους οποίους προσπαθει να τιμωρήσει αδιακρίτως, στοχεύοντας παράλληλα στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

«Σεβόμαστε -τόνισε- τη λειτουργία του κάθε ενός από εσάς και πιστεύουμε ότι πρέπει να ελέγχεται με τρόπο διαφανή χωρίς εξαρτήσεις και χωρίς συναλλαγές κάτω από το τραπέζι».

Ενα από τα θέματα που τέθηκαν από τους επιχειρηματίες στον Πρωθυπουργό είναι η ανάγκη να δοθούν δυνατότητες στους νέους να αναδείξουν τις ιδέες τους και το δυναμισμό τους, με τον Πρωθυπουργός να επιδοκιμάζει την επισήμανση αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε για την αλλαγή νοοτροπίας. Πρέπει όλοι μαζί να ξυπνήσουμε το γίγαντα που σήμερα πίνει καφέ, αλλά μπορεί να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του και να επιτύχει αν του δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες».

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ