Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010 14:29

Ισως και φέτος το άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς

Αισιόδοξος ότι η διατραπεζική αγορά θα μπορούσε να ανοίξει σταδιακά για τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και μέσα στο 2010 εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ETE Απ. Ταμβακάκης. Δείγμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία η ΑΜΚ της ΕΤΕ, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου.

Αισιόδοξος ότι η διατραπεζική αγορά θα μπορούσε να ανοίξει σταδιακά για τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και μέσα στο 2010 εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

«Περιμένουμε ότι αργά-αργά θα ανοίξουν οι γραμμές χρηματοδότησης. Δεν αποκλείεται και μέσα στο 2010» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ για τη σχεδιαζόμενη πώληση ποσοστού έως 20% στην Finansbank ανέφερε: «Θα πάμε πολύ καλά, δεν υπάρχει αμφιβολία».

Αναφερόμενος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, η οποία ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό που συμμετείχαν σε αυτή 208.000 μέτοχοι από 77 χώρες. «Οι μέτοχοι αυτοί εμπιστεύθηκαν την Εθνική Τράπεζα και, στο πρόσωπο της Τράπεζας, το τραπεζικό σύστημα και τη χώρα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Είναι η πρώτη εκδήλωση εμπιστοσύνης που μας δείχνουν μετά την κρίση και πιστεύω ότι αυτό είναι η αρχή», ανέφερε ο κ. Ταμβακάκης.

«Ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό για την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Τον ενημερώσαμε επίσης, για το επόμενο στάδιο, την διάθεση ενός μέρους των μετοχών της Finansbank, κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 14%, ώστε να καταστεί από τους πιο υψηλούς της Ευρώπης, γεγονός που καθιστά την Εθνική Τράπεζα μια πάρα πολύ ισχυρή τράπεζα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕ κ. Βασίλης Ράπανος μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, o κ. Παπανδρέου έδωσε τα συγχαρητήριά του στους επικεφαλής της ΕΤΕ για τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Μάλιστα χαρακτήρισε την επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ δείγμα της εμπιστοσύνης που ανακτά σταδιακά η χώρα μας. «Πρόκειται για ένα σήμα πολύ θετικό για την αγορά στην Ελλάδα και διεθνώς», σχολίασε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας επιτυγχάνεται σταδιακά, «βήμα-βήμα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι μεγάλη επιτυχία η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας, αλλά η προσπάθεια δεν έχει λήξει», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει ακόμη πολύ δρόμο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, με την έκδοση των νέων μετοχών και των μετατρέψιμων ομολογιών να καλύπτεται κατά 1,83 φορές.

Βολές ΣΥΝ στον Πρωθυπουργό

«Είναι θλιβερό ότι ο πρωθυπουργός της χώρας έφτασε στο σημείο να συνδέει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής με την εμπιστοσύνη που ανακτά η ελληνική οικονομία» σχολίασε πάντως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Παλιότερα, Υπουργός της κυβέρνησης Αϊζενχάουερ είχε πει πως "ό,τι συμφέρει τη General Motors, συμφέρει και την Αμερική". Σήμερα, πολύ χειρότερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου, περίπου, διακήρυξε πως ό,τι συμφέρει τις Τράπεζες, συμφέρει και την Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά.