Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010 15:50

Νέα μέτρα νομισματικής πολιτικής εξετάζει η Fed

Για διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα και του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα και για το 2011 προειδοποίησε ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάκι.

Για διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα και του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα και για το 2011 προειδοποίησε ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάκι, σε σημερινή του δήλωση, ο οποίος τόνισε ότι κάτι τέτοιο συνιστά κίνητρο «περαιτέρω δράσης» σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, ο κ. Μπερνάνκι δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες αναφορικά με τις μη συνηθισμένες πολιτικές που είναι πιθανό να εφαρμόσει η Fed, σημειώνοντας ότι η κεντρική αμερικανική τράπεζα είναι πιθανό να ενισχύσει τις τοποθετήσεις της σε τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τάχθηκε υπέρ της προσεκτικής προσέγγισης του ζητήματος, υπογραμμίζοντας ότι η Fed δεν έχει μεγάλη εμπειρία στην αξιολόγηση των οικονομικών επιδράσεων από την αγορά περισσότερων στοιχείων ενεργητικού.

Ένα πρόσθετο μέτρο που θα εξετάσει η Fed θα είναι, σύμφωνα με τον Μπεν Μπερνάνκι, η ανανέωση της δέσμευσης της για διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα. Είναι πιθανό η Fed να δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια «χαμηλά για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που αναμένουν οι αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά.