Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010 17:13

Alpha Bank: Δεν κινδυνεύει ο στόχος για το έλλειμμα

Η υστέρηση στα έσοδα δεν θέτει σε αμφισβήτηση το στόχο του προγράμματος για μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης σε επίπεδα κάτω του 7,8% το 2010, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

Η υστέρηση στα έσοδα δεν θέτει σε αμφισβήτηση το στόχο του προγράμματος για μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης σε επίπεδα κάτω του 7,8% το 2010, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, αυτό συμβαίνει διότι οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ήταν σημαντικά μειωμένες κατά -11,7% στο 9μηνο του 2010, έναντι στόχου για μείωσή τους κατά -9,2% το 2010 ως σύνολο.

Και αυτός ο στόχος, όπως σημειώνουν, μπορεί να υπερκαλυφθεί, δεδομένου ότι οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είχαν αυξηθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 κατά 23,4%, έναντι αύξησής τους κατά 15,7% στο 9μηνο του 2009. Επίσης, το Δεκέμβριο του 2010 θα καταβληθεί σημαντικά μειωμένο το δώρο των Χριστουγέννων στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν πως τον Οκτώβριο θα μειωθεί στο 5,4% παρά μικρή αυξητική επίπτωση από τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που θα συμπεριληφθούν στο δείκτη. Πτωτική επίπτωση στο δείκτη θα υπάρξει από την μη επανάληψη των πολλών αυξήσεων στις τιμές διαφόρων προϊόντων που σημειώθηκαν τον Οκτώβριο του 2009.

Στη συνέχεια ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω στο 5,1% το Δεκέμβριο του 2010, λόγω της μειωμένης ζήτησης και της ανατίμησης του ευρώ. Έτσι, οι αναλυτές εκτιμούν πως ο μέσος πληθωρισμός το 2010 θα διαμορφωθεί τελικά στο 4,7%. Ωστόσο, αν η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ή του χαμηλού συντελεστή του ΦΠΑ πραγματοποιηθεί από τις αρχές του 2011, αυτό θα διατηρήσει σε σχετικά υψηλά επίπεδα (γύρω στο 4,9%) τον πληθωρισμό στους πρώτους μήνες του 2011, αλλά στη συνέχεια η πτώση του πληθωρισμού θα είναι ταχεία, στο 1,1% τον Αύγουστο του 2011 και στο 0,8% τον Δεκέμβριο του 2011 και περί το 2,1% κατά μέσο όρο το 2011.

Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές, πάνω από το 95% της αύξησης του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο του 2010 οφείλεται στη σημαντική αύξηση των έμμεσων φόρων και των τιμών των δημοσίων υπηρεσιών κατά το 9μηνο του 2010 και συνέβη παρά το ότι οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα λιανικών πωλήσεων απορρόφησαν αναπόφευκτα (λόγω της σημαντικά μειωμένης ζήτησης) ένα μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης των φόρων με σημαντική μείωση των κερδών τους.

Όσον αφορά τα επόμενα έτη, μετά το 2011, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, ο ελληνικός πληθωρισμός δεν θα αποκλίνει σημαντικά από τον πληθωρισμό των χωρών της ευρωζώνης. Σημειώνεται, πάντως, ότι το 2011 θα σημειωθούν αυξήσεις στις αστικές συγκοινωνίες, στην ηλεκτρική ενέργεια, στο νερό, στα νοσοκομεία, στα δημοτικά τέλη και σε άλλους τομείς για να μειωθούν τα μεγάλα ελλείμματα που ακόμη παρατηρούνται σε αυτούς τους τομείς. Η αύξηση των τιμών των υπηρεσιών αυτών θα είναι βασικός μηχανισμός με τον οποίο θα επιδιωχθεί η περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού το 2011.