Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2002 20:38

Το Τόκιο είναι η ακριβότερη πόλη για αλλοδαπούς

Το Τόκιο είναι το ακριβότερο μέρος για να ζήσει ένας αλλοδαπός, σύμφωνα με έρευνα για επτά μεγαλουπόλεις στον κόσμο, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το κόστος ζωής είναι κατά 40% υψηλότερο στην ιαπωνική πρωτεύουσα σε σχέση με το Χονγκ Κονγκ, κυρίως σε τομείς όπως η τροφή, οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας και η ένδυση.

Δεύτερη ακριβότερη πόλη είναι η Νέα Υόρκη και ακολουθούν το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Σανγκάη, ενώ η Ταϊπέι εμφανίζεται ως το φθηνότερο μέρος για να ζήσει ένας αλλοδαπός.

Η μελέτη που διεξήχθη από το Τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης και την Υπηρεσία Απογραφής και Στατιστικής του Χονγκ Κονγκ τον Αύγουστο, βασίστηκε σε τιμές 101 προϊόντων και υπηρεσιών.

Χρησιμοποιώντας την πόλη του Χονγκ Κονγκ ως μέτρο σύγκρισης, η έρευνα βρίσκει τη Νέα Υόρκη κατά 36% ακριβότερη και το Λονδίνο κατά 26% δαπανηρότερο. Η ζωή στη Σιγκαπούρη είναι κατά 9% οικονομικότερη σε σχέση με το Χονγκ Κονγκ, ενώ στη Σανγκάη και την Ταϊπέι είναι αντιστοίχως κατά 25% και 28% φθηνότερες. Η Νέα Υόρκη έχει τις υψηλότερες τιμές στις δαπάνες όσον αφορά τη στέγη, τα αλκοολούχα ποτά, τον καπνό και τις υπηρεσίες του καταναλωτή, το Λονδίνο είναι το ακριβότερο στις μεταφορές και η Σιγκαπούρη στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.