Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2002 21:49

Συνεχίστηκαν τα κέρδη στη Ν.Υ.

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ για πιθανή χρεοκοπία της United Airlines της UAL Corp., της δεύτερης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας των ΗΠΑ, «σημάδεψαν» την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street.

Ωστόσο παρά το υποτονικό κλίμα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η εβδομάδα έκλεισε με κέρδη, καθώς ενισχύεται η εμπιστοσύνη ότι η βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας θα στηρίξει τα κέρδη των επιχειρήσεων. Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη για όγδοη διαδοχική εβδομάδα, καταγράφοντας την πιο παρατεταμένη περίοδο με κέρδη από το Μάρτιο του 1998. Καθ' όλη τη διάρκεια του μηνός, ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 5,9%, ο Nasdaq 11,2% και ο S&P 500 5,6%.

Η μετοχή της UAL έχασε χθες το ένα τρίτο της αξίας της, καθώς οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η αεροπορική εταιρεία μπορεί να ζητήσει να υποβληθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης.

Χωρίς ενδιαφέρον κύλησε η χθεσινή συνεδρίαση -τελευταία της εβδομάδας- στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές είχαν το βλέμμα τους στραμμένο στις σημαντικές οικονομικές εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας, ενώ και το χρηματιστήριο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν πρόσφερε κίνητρα ή κατευθύνσεις.

Ο γερμανικός όμιλος ThyssenKrupp τέθηκε επικεφαλής των κερδισμένων της ημέρας έπειτα από την απόφαση της Deutsche Bank να εντάξει την μετοχή του ομίλου στις επιλεγμένες ευρωπαϊκές μετοχές της, ενώ οι μετοχές των τραπεζών HVB Group, Commerzbank κέρδισαν έδαφος λόγω έντονης φημολογίας για κινήσεις εξαγοράς και συγχώνευσης.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην ευρωζώνη έδειξαν τον πληθωρισμό να υποχωρεί και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών να εξασθενεί περισσότερο, συνδυασμός που καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,2% και 0,3%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να κλείνει την εβδομάδα ουσιαστικά αμετάβλητος, αλλά 19% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών στα οποία είχε υποχωρήσει στις 10 Οκτωβρίου.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: ABB, Saint Gobain, BT Group, Vodafone, BASF, AKZO Nobel, JD Wetherspoon.

Νωρίτερα, στο Τόκιο, το ιαπωνικό χρηματιστήριο έκλεισε με μικρά κέρδη διατηρώντας τον δείκτη αναφοράς Nikkei 225 πάνω από το φράγμα των 9.100 μονάδων.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ