Σε ερευνητικό έργο με σκοπό την ανάπτυξη νέων δεικτών συστημικού κινδύνου για συστήματα «έγκαιρης προειδοποίησης» επενδύει η Ε. Επιτροπή, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα καλύτερης παρακολούθησης των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Σε ερευνητικό έργο με σκοπό την ανάπτυξη νέων δεικτών συστημικού κινδύνου για συστήματα «έγκαιρης προειδοποίησης» επενδύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με τον τρόπο αυτό, οι κυβερνήσεις και τα τραπεζικά ιδρύματα θα μπορούν να επισημαίνουν τις ενδείξεις επικείμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης στα τελείως αρχικά στάδια και να προβαίνουν σε έγκαιρες ενέργειες για να αποτρέψουν την εξάπλωσή της.
Ερευνητές από πανεπιστήμια της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, μαζί με εμπειρογνώμονες από το Yahoo! και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα διερευνήσουν πώς τα σύνθετα, στενά διασυνδεδεμένα ηλεκτρονικά συστήματα πληροφοριών και συναλλαγών εκθέτουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε συστημικό κίνδυνο.
Βάσει μιας νέας διεπιστημονικής ερευνητικής προσέγγισης, το έργο θα αναλύσει το πολύπλοκο σύστημα των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που βασίζονται σε τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), μαζί με ερωτήσεις αναζήτησης στο Διαδίκτυο, προκειμένου να παρακολουθήσει τη συσσώρευση κινδύνων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στο σύνολο της οικονομίας.
«Σκοπός αυτού του νέου ερευνητικού έργου είναι να υπάρξει δυνατότητα καλύτερης παρακολούθησης των χρηματοπιστωτικών αγορών, με εστίαση στους συστημικούς κινδύνους που προκύπτουν από τα στενά διασυνδεδεμένα ψηφιακά συστήματα πληροφοριών και συναλλαγών στις χρηματαγορές», δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νίλι Κρόες, αρμόδια για το Ψηφιακό Θεματολόγιο.
Ειδικότερα, σκοπός του έργου «Forecasting Financial Crises» («Πρόγνωση χρηματοπιστωτικών κρίσεων») είναι να βοηθήσει τους ιθύνοντες να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο είναι αλληλοδιασυνδεδεμένα τα τραπεζικά συστήματα, τα χρηματιστήρια και η πιστωτική ροή. Τα θεωρητικά εργαλεία και το λογισμικό που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων θα συντελέσουν στην ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε να υπάρχει δυνατότητα για ενέργειες, εάν χρειάζεται, με σκοπό τη σταθεροποίηση των χρηματαγορών.
Οι ερευνητικές εργασίες θα επικεντρωθούν όχι μόνο σε δεδομένα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά και σε δεδομένα αναζήτησης στο Διαδίκτυο, όπως η συχνότητα ορισμένων λέξεων-κλειδιών σχετικά με τα χρηματοοικονομικά στις μηχανές αναζήτησης. Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν νέοι δείκτες κινδύνου, οι οποίοι να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οργανισμούς χάραξης πολιτικής, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου ή η Επιτροπή της Βασιλείας για την εποπτεία των τραπεζών, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις, επισημαίνει η Επιτροπή.
Σημειώνεται ότι οι ερευνητικές εργασίες άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2010 και θα ολοκληρωθούν το 2013, με συνολικό κόστος 2,48 εκατομμύρια ευρώ. Η συνεισφορά της Επιτροπής ανέρχεται σε 1,8 εκατομμύρια ευρώ, από τον προϋπολογισμό έρευνας σε ΤΠΕ του εβδόμου προγράμματος-πλαισίου έρευνας και ανάπτυξης 2007-2013.