Έκκληση προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν στην προώθηση αυστηρών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων απηύθυνε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.
Έκκληση προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν στην προώθηση αυστηρών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων απηύθυνε ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν, μετά τις δηλώσεις ορισμένων χωρών ότι ο ενθουσιασμός για μεγάλες αλλαγές έχει αρχίσει να φθίνει.
«Είναι η στιγμή της αλήθειας για τα κράτη μέλη της ΕΕ, αν εννοούν πραγματικά ότι επιθυμούν μια ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση ή όχι», δήλωσε ο Όλι Ρεν λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν επιβολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας και έλεγχο του χρέους.
Στη συνάντησή τους, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να κάνουν μια επισκόπηση των συμπερασμάτων της συνάντησης του G7 και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγματικών ισοτιμιών και της πιθανότητας να ξεσπάσει ένας «νομισματικός πόλεμος».
Επί τάπητος ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής
Στην προγραμματισμένη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για το συντονισμό της Οικονομικής Πολιτικής στην ΕΕ υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη του Ecofin:
Α. ΠΡΟΓΕΥΜΑ:
α. Τρέχουσα οικονομική κατάσταση
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, (World Economic Outlook, October 2010), η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν, αλλά σημαντικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να ελλοχεύουν. Στις πιο αναπτυγμένες οικονομίες και ορισμένες αναδυόμενες, η ανάκαμψη συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς και η υψηλή ανεργία αποτελεί σημαντική κοινωνική πρόκληση. Σε αντίθεση, πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες βιώνουν ξανά ισχυρή ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις του ΔΝΤ εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες θα ανέλθει στο 7,1% και 6,4% για το 2010 και 2011, ενώ στις αναπτυγμένες οικονομίες η ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει μόνο στο 2,7% και 2,2%, αντίστοιχα.
Η βιώσιμη και υγιής ανάκαμψη βασίζεται σε δύο άξονες δράσης για την επαναφορά της ισορροπίας: πρώτον, στην εσωτερική αποκατάσταση της ισορροπίας, μέσω της ενίσχυσης της ιδιωτικής ζήτησης στις αναπτυγμένες οικονομίες και δεύτερον, στην εξωτερική αποκατάσταση της ισορροπίας, μέσω της αύξησης των καθαρών εξαγωγών σε ελλειμματικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, και της μείωσης των καθαρών εξαγωγών σε πλεονάζουσες χώρες, όπως η Ασία. Για τη στήριξη των δράσεων αυτών, απαιτείται μια σειρά πολιτικών. Στις αναπτυγμένες οικονομίες, πρέπει να επιταχυνθεί η αποκατάσταση και μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να ξεκινήσει με ζέση το 2011. Ταυτόχρονα, οι κύριες αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να αναπτύξουν περαιτέρω τις εγχώριες αναπτυξιακές πηγές τους, με τη βοήθεια πιο ευέλικτων συναλλαγματικών ισοτιμιών.
β. Ετήσια Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Κατά τη διάρκεια του προγεύματος, οι Υπουργοί θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της ετησίας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, στις 9 Οκτωβρίου 2010, σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, τις χώρες πολύ χαμηλού εισοδήματος, τη μεταρρύθμιση του ΔΝΤ.
Β. ECOFIN [ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ: «Οδηγία για τους διαχειριστές εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων»
Στο Συμβούλιο θα τεθεί προς συζήτηση νέα βελτιωμένη πρόταση της Προεδρίας για το σχέδιο Οδηγίας που αφορά τους Διαχειριστές Εναλλακτικών Επενδυτικών Ταμείων. Η προτεινόμενη Οδηγία αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στόχο έχει να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απευθύνεται στους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) και ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων (private equity funds). ]
Νομοθετικές διαβουλεύσεις
1. Πρόταση Οδηγίας του Συμβουλίου για τη διοικητική συνεργασία στο φορολογικό τομέα
Οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία επί της Προτάσεως Οδηγίας σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στο φορολογικό τομέα. Η ανάγκη των κρατών-μελών για αμοιβαία συνεργασία στο τομέα της φορολογίας εντείνεται, καθώς αυξάνεται η κινητικότητα των φορολογουμένων, ο αριθμός των διασυνοριακών συναλλαγών, κτλ. Η νέα Οδηγία αποσκοπεί στη βελτίωση της συνεργασίας και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών- μελών για τον αποτελεσματικότερο προσδιορισμό των φόρων καθώς και την αποφυγή διαφόρων μορφών φοροδιαφυγής.
Μη νομοθετικές δραστηριότητες
1. Πρόταση Εκτελεστικής Απόφασης του Συμβουλίου με την οποία εξουσιοδοτούνται η Γερμανία, η Ιταλία και η Αυστρία για εισαγωγή ειδικού μέτρου παρέκκλισης από το ¶ρθρο 193 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ και τροποποιείται η Απόφαση 2007/250/ΕΚ για παράταση της περιόδου ισχύος άδειας, η οποία έχει χορηγηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο προσεχές Συμβούλιο Ecofin θα συζητηθεί πρόταση της Ε.Ε. για την υιοθέτηση εκτελεστικής απόφασης σύμφωνα με την οποία:
α) θα επιτρέπεται στην Γερμανία, Ιταλία και Αυστρία να εφαρμόσουν το μηχανισμό αντιστροφής φορολογικής υποχρέωσης για εγχώριες προμήθειες ορισμένων ηλεκτρονικών συσκευών και των εξαρτημάτων τους (κυρίως κινητά τηλέφωνα και συσκευές ολοκληρωμένων κυκλωμάτων) ως ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 193 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα του ΦΠΑ και
β) θα επιτρέπεται η επέκταση της περιόδου ισχύος της άδειας που χορηγήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο -με την απόφαση του Συμβουλίου 2007/250/ΕΚ-, για την εφαρμογή του μηχανισμού αντιστροφής φορολογικής υποχρέωσης για ορισμένες παραδόσεις προϊόντων (όπως κινητών τηλεφώνων και συσκευές ολοκληρωμένων κυκλωμάτων), ως ειδικό μέτρο παρέκκλισης της προαναφερόμενης Οδηγίας.
2. (ενδεχ.) Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης
Η Ε.Ε. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Λιθουανία και η Ρουμανία έχουν ενεργήσει σύμφωνα με τις συστάσεις του Συμβουλίου στις 16 Φεβρουαρίου 2010, όσον αφορά στη διόρθωση των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους έως το 2012.
3. Συνέχεια ¶τυπης Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών (30.9-1.10.2010)
Κατά την ¶τυπη Σύνοδο ECOFIN που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 30.9-1.10.2010, οι Υπουργοί Οικονομικών προέβησαν σε παραγωγικές συζητήσεις επί σειράς θεμάτων: οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε. και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οικονομική προοπτική και εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
4. Προετοιμασία της Υπουργικής Συνόδου G20 στις 22-23 Οκτωβρίου 2010
Το Συμβούλιο θα υιοθετήσει Όρους Αναφοράς (Terms of Reference) για την Υπουργική Διάσκεψη του G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Κορέα (22-23 Οκτωβρίου). Τα κυριότερα θέματα της συνάντησης είναι η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, το πλαίσιο για μια ισχυρή, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, η αναμόρφωση των Διεθνών Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών, η δημιουργία δικτύων χρηματοπιστωτικής ασφάλειας, η Χρηματοπιστωτική Εποπτεία και η αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου του χρηματοπιστωτικού τομέα.
5. Τριτοβάθμια εκπαίδευση
Θα υιοθετηθούν συμπεράσματα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έμφαση θα δοθεί κυρίως στη χρηματοδότησή της και στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την Ευρώπη. Στην νέα στρατηγική για την Ευρώπη (EU2020) τίθεται ως στόχος η αύξηση του πληθυσμού που θα έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
6. Έκθεση για τα δημοσιονομικά πλαίσια: Επισκόπηση των βέλτιστων πρακτικών
Το επόμενο Συμβούλιο Ecofin θα υιοθετήσει σχέδιο συμπερασμάτων επί της έκθεσης της Επιτροπής Οικονομικής Πολικής (EPC) για τα εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια και την επισκόπηση των βέλτιστων πρακτικών, σε ευθυγράμμιση με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Ecofin 18-5-2010, όπου η Ε.Ε. και η EPC κλήθηκαν να ετοιμάσουν έκθεση σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά που παρατηρούνται σε περιπτώσεις κρατών-μελών με επιτυχείς δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
7. Προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Φορολογία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων: Θα παρουσιαστεί Έκθεση της Ε.Ε. για τη φορολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, η οποία στη συνέχεια θα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στην έκθεση αυτή, η Επιτροπή παρουσιάζει δύο επιλογές: (i) σε παγκόσμιο επίπεδο υποστηρίζεται η ιδέα ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (Financial Transactions Tax) ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων όπως η ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή, (ii) σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προτιμάται η λύση ενός φόρου χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων (Financial Activities Tax).
Γ. ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
α. Ανακοίνωση της Ε.Ε. για τη διαχείριση κρίσεων
Στις 26 Μαΐου 2010, η Ε.Ε. ανακοίνωσε την πρότασή της για συγκρότηση σε επίπεδο Ε.Ε. δικτύου ταμείων εξυγίανσης των τραπεζών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι μελλοντικές πτωχεύσεις τραπεζών δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους, ούτε θα αποσταθεροποιήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η πρόταση αυτή συζητήθηκε στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και στη συνάντηση της Ομάδας των 20 (G20) στις 26-27 Ιουνίου 2010. Τις προσεχείς μέρες, αναμένεται λεπτομερής παρουσίαση των προτάσεων της Ε.Ε. σχετικά με τα ευρύτερα σχέδια για την ανάπτυξη νέου πλαισίου διαχείρισης κρίσεων και την προγραμματιζόμενη έγκριση νομοθετικών προτάσεων. Στο γεύμα του Συμβουλίου Ecofin, ο Επίτροπος Barnier θα προβεί σε μια πρώτη παρουσίαση της αναμενόμενης ανακοίνωσης.
β. Παρουσίαση των νέων δημοσιονομικών σχεδίων της Ουγγαρίας
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας θα παρουσιάσει τα νέα δημοσιονομικά σχέδια της Κυβέρνησής του για τα επόμενα έτη.
γ. Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Πολωνίας
Ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας θα αναφερθεί σε μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας του.