Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2002 10:12

Μικρή πτώση στο Τόκιο

ΣΕ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ για την κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,45% και διαμορφώθηκε στις 9.174,47 μονάδες έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά ανάμεσα στις 9.125,35 και τις 9.294,10 μονάδες. Ανάλογη πτώση σημείωσε και ο δείκτης Topix, ο οποίος έκλεισε στις 888,3 μονάδες μειωμένος κατά 0,49%.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας, ο πρωταγωνιστής των προηγούμενων συνεδριάσεων. Η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών Toshiba υποχώρησε κατά 3,01%. Σημειώνεται ότι τα συνολικά κέρδη της εν λόγω μετοχής κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου έφθασαν το 30%. Ο τίτλος της NEC έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 1,53%.

Οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας σημείωσαν σημαντική άνοδο την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις ημιαγωγών αυξήθηκαν τον Οκτώβριο με ρυθμό ταχύτερο του αναμενόμενου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/30/264112.htm .

Απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές εταιρειών που βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στην ιαπωνική αγορά μετά τα νέα αποθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα σχετικά με την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/29/263940.htm .

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε ότι οι δαπάνες των ιαπωνικών νοικοκυριών σημείωσαν τον Οκτώβριο μείωση κατά 0,7% σε ετήσια βάση μετά την απρόσμενη σταθερότητα που είχαν επιδείξει τους προηγούμενους μήνες. Η μετοχή της Ito-Yokado, της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής στην Ιαπωνία, υποχώρησε κατά 2,85%.

Επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών λόγω της συνεχιζόμενης εξασθένησης του γιεν έναντι του δολαρίου. Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota ενισχύθηκε κατά 0,31% σημειώνοντας άνοδο για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση. Κέρδη (0,65%) κατέγραψε και η μετοχή της Honda.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου αντανακλώντας την επιφυλακτικότητα με την οποία υποδέχθηκαν οι επενδυτές το πολυαναμενόμενο χρονοδιάγραμμα για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της χώρας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/12/02/264201.htm .

Ο ιάπωνας υπουργός, αρμόδιος για τραπεζικά θέματα, Χέιζο Τακενάκα, απέφυγε ωστόσο να παρουσιάσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες γύρω από το επίμαχο σχέδιο, προσπάθησε όμως να κατευνάσει τις ανησυχίες περί αρνητικών οικονομικών συνεπειών: «Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω πως τα μέτρα θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική θέση των τραπεζών», διευκρίνισε ο κ. Τακενάκα, ο οποίος φαίνεται να επιδεικνύει εμπιστοσύνη στην ευρωστία του τραπεζικού κλάδου.

Οι μετοχές της Mizuho Holdings και της UFJ Holdings υποχώρησαν κατά 1,46% και 1,59% αντιστοίχως.