Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 13:59

Διελκυστίνδα κυβέρνησης-ΣΕΒ για τη μείωση των τιμών

«Δεν μπορώ να λύσω την εξίσωση, πώς όταν έχω 5% κέρδος, μπορώ να μειώσω 30% τις τιμές», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, απαντώντας έμμεσα στην προτροπή του υπουργού για μείωση των τιμών κατά 30%.

«Δεν μπορώ να λύσω την εξίσωση, πώς όταν έχω 5% κέρδος, μπορώ να μειώσω 30% τις τιμές», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, απαντώντας έτσι έμμεσα στην προτροπή του υπουργού για μείωση των τιμών κατά 30%.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι πρέπει να εξετάζουμε το 100% των δαπανών του καταναλωτή και όχι ένα τμήμα τους και υποστήριξε πως οι περισσότερες από τις δαπάνες αυτές καθορίζονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος με τους φόρους, τις επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων, τα κλειστά επαγγέλματα.

Σε ερώτηση για τις διαφορές τιμών σε Ελλάδα και Ευρώπη, ισχυρίστηκε ότι όλα αυτά λύνονται με τον ανταγωνισμό, λέγοντας ότι ο ίδιος μίλησε επιχειρηματικά, ενώ ο υπουργός μιλά πολιτικά. Η χώρα, συμπλήρωσε για το ίδιο θέμα, χρειάζεται σφριγηλές επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και πληρώνουν μισθούς, φόρους και εισφορές.

Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για επιτακτική ανάγκη συμμετοχής του ΣΕΒ και των άλλων φορέων της επιχειρηματικότητας και της αγοράς στην αλλαγή του κλίματος. Χαρακτηρίζοντας χρήσιμη και ουσιαστική τη συνάντηση με τον ΣΕΒ, ο υπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων, πως «στο δίλημμα ανάπτυξη ή χρεοκοπία, απαντάμε ανάπτυξη με δυναμισμό, νέες θέσεις εργασίας, εξωστρέφεια και καινοτομία».

Όπως εξάλλου έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ακόμη:

- Ο νέος αναπτυξιακός νόμος (ο ΣΕΒ συμφωνεί με τη γενική κατεύθυνση, οι χρηματικές ενισχύσεις να αντικατασταθούν από φοροαπαλλαγές).

- Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων (μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται νομοσχέδιο, στην προετοιμασία του οποίου θα συμβάλει και ο ΣΕΒ).

- Τα 30 μεγαλύτερα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα τα οποία σύμφωνα με το "μνημόνιο" πρέπει να καταγραφούν ως το τέλος του χρόνου.

Ο Σύνδεσμος ζήτησε επίσης από τον κ. Χρυσοχοΐδη να παρεμβαίνει το υπουργείο συνολικά στην κυβέρνηση ως εκπρόσωπος των επιχειρήσεων για να λύνονται θέματα που ναι μεν εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του, αλλά απασχολούν τις επιχειρήσεις (π.χ. χωροταξικά, φορολογικά, κ.α.)

Εκτίμηση τέλος του προέδρου του ΣΕΒ ήταν ότι θα γλυτώσουμε οριστικά τη χρεοκοπία μόνο αν δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης και ο Σύνδεσμος, τόνισε, είναι φυσικός σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια.

Στην αναφορά του για τη ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό, ο κ. Δασκαλόπουλος σχολίασε πως ήταν, ήδη, γνωστό πως βρισκόμαστε στην τελευταία θέση στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

«Κυβέρνηση και μεγαλοβιομήχανοι είναι συνεργοί για την ακρίβεια που πνίγει τα λαϊκά νοικοκυριά, οι μεν καθορίζοντας μονοπωλιακά τις τιμές και η κυβέρνηση αυξάνοντας δραστικά το ΦΠΑ», σχολίασε με αφορμή τη συνάντηση το ΚΚΕ.

«Η ακρίβεια θεριεύει ακόμα πιο πολύ από τη δραστική μείωση των μισθών και των συντάξεων, από την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που καταλήγει:

«Στα τρομοκρατικά διλήμματα κυβέρνησης και του ΣΕΒ οι εργαζόμενοι πρέπει και με την ψήφο τους να τους απαντήσουν: Να χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός. Καμιά θυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου».