Τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα αποφάσισαν η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Σεργκέι Σματκό.
Τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα αποφάσισαν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Σεργκέι Σματκό.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνάντησης, συμφωνήθηκε η ομάδα εργασίας να συνεδριάσει έως το τέλος του 2010 με αντικείμενο τη ρύθμιση όλων των διμερών ενεργειακών θεμάτων και τις δυνατότητες μελλοντικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών, ενώ αντικείμενο της διαβούλευσης θα αποτελέσει και η υλοποίηση του σχεδίου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
Όσον αφορά στο εν λόγω έργο, τόσο η ελληνική, όσο και η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσαν την σπουδαιότητά του, τονίζοντας ότι αποτελεί εθνική προτεραιότητα και για τα δύο κράτη. Η κ. Μπιρμπίλη ενημέρωσε τον Ρώσο υπουργό για την εξέλιξη του έργου και υπογράμμισε την υποστήριξη της Ελλάδας. Ερωτηθείσα σχετικά με τη στάση της Βουλγαρίας στο θέμα, υποστήριξε ότι αυτή ξεκαθαρίστηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σόφια, ενώ σημείωσε ότι «υπάρχει σαφέστατα μια αναβλητικότητα από την πλευρά των Βουλγάρων, οι οποίοι περιμένουν την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από τη διέλευση του αγωγού, για να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις».
Από την πλευρά του, ο κ. Σματκό χαρακτήρισε την Ελλάδα «στρατηγικό εταίρο» της Ρωσίας και αναγνώρισε ότι η χώρα μας κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για την εκτέλεση του έργου. Όπως εξάλλου συμπλήρωσε, αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι η θέση της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας, που αποφασίστηκε να σχηματιστεί, θα γίνει συζήτηση για μια «κοινή θέση Ελλάδας και Ρωσίας για το θέμα του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη».
Όσον αφορά στον αγωγό South Stream, αμφότεροι οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τη σπουδαιότητα προώθησής του και αναγνώρισαν ότι η ίδρυση της εταιρείας South Steam τον περασμένο Ιούλιο συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την πρόοδο και ολοκλήρωση του έργου. Η κ. Μπιρμπίλη ενημέρωσε το Ρώσο ομόλογό της ότι το έργο έχει ενταχθεί στο δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Δικτύου φυσικού αερίου 2011- 2020 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου, ενώ η ρωσική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη θετική πορεία του έργου και από βουλγαρικής πλευράς.
Τέλος, ο Ρώσος υπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ρωσίας για συμμετοχή στην κατασκευή και επέκταση των υποδομών και δικτύων για την εσωτερική διανομή του φυσικού αερίου στη χώρα.