Κατά της «υπέρμετρης φορολογίας» τάσσεται η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων Ελλάδος (ΕΣΕΕ), εκφράζοντας την ανησυχία της «για το πώς μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή σκέψη όταν υπάρχει ένας εφιάλτης φόρων».
Κατά της «υπέρμετρης φορολογίας» τάσσεται η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων Ελλάδος (ΕΣΕΕ), εκφράζοντας την ανησυχία της «για το πώς μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή σκέψη όταν υπάρχει ένας εφιάλτης φόρων».
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε μάλιστα διερωτάται «πώς θα εισπραχθούν τόσοι φόροι, πόσοι και ποιοι μπορούν να πληρώσουν και από που θα βρεθούν 3 δισ. σε τρεις μήνες».
«Η οικονομική και η κοινή λογική της αγοράς δεν βλέπει προοπτική ανάπτυξης, όταν στην ελληνική επιχειρηματικότητα κυριαρχεί η έλλειψη ρευστότητας, η συρρίκνωση της ζήτησης, ο υποτονικός τζίρος, τα ανύπαρκτα κέρδη και ταυτόχρονα της επιβάλλονται ανελέητα νέοι φόροι, ενώ γίνεται λόγος για τρίτη αύξηση του ΦΠΑ μέσα στο 2010» σημειώνει η ΕΣΕΕ και προσθέτει:
«Η επιβολή υπέρμετρης φορολογίας δεν είναι η λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας, δεν είναι λύση για τη φοροδιαφυγή, δεν είναι λύση για τη φυγή και τη μεταφορά της έδρας πολλών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, δεν είναι λύση για προσέλκυση επενδύσεων, δεν είναι λύση για τον υπερδανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δεν είναι λύση για την αντιμετώπιση της υποκατανάλωσης, δεν είναι λύση στα λουκέτα, δεν είναι λύση στο αρνητικό οικονομικό κλίμα και σίγουρα δεν είναι αντίδοτο στην παρατεταμένη ύφεση».
Αντίθετα προτείνει ως πλέον ενδεδειγμένες και σίγουρες λύσεις τη μείωση της φορολογίας των συνεπών και ενήμερων επιχειρήσεων, την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 15%, με εξαίρεση τα βασικά αγαθά του χαμηλού συντελεστή, την επίσπευση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, του ΟΑΕΔ, του νυν ΤΕΜΠΜΕ και μελλοντικά ΕΤΕΑΝ, τον αναθεωρημένο αναπτυξιακό νόμο, την ταχεία επάνοδο των επιχειρήσεων στις γραμμές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
«Δυστυχώς, οι πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της αγοράς ακόμα σχεδιάζονται, ενώ οι απαραίτητες λύσεις και οι αναμενόμενες βοήθειες καθυστερούν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ισορροπία μεταξύ μέτρων λιτότητας και ανάπτυξης» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες εδώ και καιρό έχουν προχωρήσει στη δραστική μείωση έκδοσης μπλοκ επιταγών προς τις επιχειρήσεις, οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι οι ακάλυπτες επιταγές θα φτάσουν μέχρι τέλος του έτους τα 2 δις ευρώ, αφού ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας λήξης πολλών μεταχρονολογημένων επιταγών, ενώ το βέβαιο είναι ότι ο αριθμός των 1.000.000 και πλέον εγγεγραμμένων στην μαύρη λίστα του «Τειρεσία» δεν πρόκειται να μειωθεί.