Έκκληση στην επιχειρηματική κοινότητα της Βρετανίας να επανεπενδύει μεγαλύτερο τμήμα των κερδών της με στόχο την ανάπτυξη, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, υποσχόμενος να πράξει περισσότερα με στόχο την επανέναρξη της πιστωτικής επέκτασης προς τις μικρές επιχειρήσεις.
Έκκληση στην επιχειρηματική κοινότητα της Βρετανίας να επανεπενδύει μεγαλύτερο τμήμα των κερδών της με στόχο την ανάπτυξη, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, υποσχόμενος να πράξει περισσότερα με στόχο την επανέναρξη της πιστωτικής επέκτασης προς τις μικρές επιχειρήσεις.
Στόχος του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος απευθύνθηκε στα μέλη της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών, ήταν η μετατόπιση του επίκεντρου της συζήτησης για την οικονομία, από τις δραστικές δημοσιονομικές περικοπές τις οποίες ανακοίνωσε την προηγουμένη εβδομάδα, στους τρόπους αναζωογόνησής της.
«Για να επανέλθουμε σε ισχυρή ανάπτυξη, τα κέρδη πρέπει να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις», σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελευθέρων Δημοκρατών της οποίας ηγείται ο Κάμερον από το Μάιο, ανακοίνωσε την προηγουμένη εβδομάδα τετραετές πρόγραμμα περικοπών συνολικού ύψους 81 εκ. στερλινών, ως τμήμα των προσπαθειών της για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.
Οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί και μερίδα οικονομολόγων υποστηρίζουν ότι τόσο δραστικές περικοπές θα μπορούσαν να οδηγήσουν εκ νέου τη Βρετανία σε ύφεση, παρά τα σημεία ανάκαμψης που εμφάνισε νωρίτερα εφέτος.
Στοιχεία ΑΕΠ τρίτου τριμήνου που θα ανακοινωθούν αύριο αναμένεται να εμφανίζουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Βρετανίας, που διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τον Κάμερον, τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που προωθεί η κυβέρνηση, τα οποία βοήθησαν στη μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, θα παράσχουν στην επιχειρηματική κοινότητα την ασφάλεια που αναζητεί για να επενδύσει.
Η κυβέρνηση συνασπισμού επιθυμεί την αποδέσμευση ποσού 200 δισ. στερλινών με στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων έργων υποδομών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, για την τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμεύσει ποσό ύψους 40 δισ. στερλινών για τηλεπικοινωνιακά, συγκοινωνιακά και ενεργειακά έργα και ελπίζει ότι με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα το ποσό αυτό θα τετραπλασιαστεί.
Ο αρχηγός των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίρνει ρίσκο με την οικονομία.
«Πιστεύουμε ότι ένα τετραετές χρονοδιάγραμμα για τον υποδιπλασιασμό του ελλείμματος θα αποτελούσε μία καλύτερη προσέγγιση και φοβάμαι ότι ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας», δήλωσε.
Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Πολ Τάκερ είπε ότι η ανάκαμψη της Βρετανίας θα είναι «ανώμαλη και άνιση» και ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αυξηθούν τα επιτόκια.
Ερωτηθείς αν τα μέτρα της κυβέρνησης θα προκαλέσουν νέα ύφεση, απάντησε «είναι δουλειά μας να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο».