Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2002 09:58

Περιορίστηκαν τα κέρδη του Νikkei

Περιορίστηκαν προς το τέλος των συναλλαγών τα κέρδη των χρηματιστηριακών δεικτών στο Τόκιο κυρίως λόγω της ενίσχυσης των πιέσεων στον κλάδο των τραπεζών.

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε άνοδο κατά 0,33% και διαμορφώθηκε στις 9.205,11, ενώ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών έφθασε μέχρι τις 9.320,11 μονάδες, στο υψηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδο που έχει καταγραφεί από τις 30 Σεπτεμβρίου. Ο δείκτης Topix ενισχύθηκε κατά 0,28% κλείνοντας στις 890,76 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάσθηκε σε τίτλους εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στον απόηχο της είδησης ότι η αμερικανική Texas Instruments αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά την κερδοφορία και τις πωλήσεις της στο τέταρτο τρίμηνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/12/03/264652.htm .

Θετικό αντίκτυπο για την πορεία των μετοχών του κλάδου είχε και η αναβάθμιση της Ιntel από τη Lehman Brothers. Οι μετοχές των εταιρειών Toshiba και NEC ενισχύθηκαν κατά 2,58% και 2,14% αντιστοίχως.

Ανοδο σημείωσε και η μετοχή της Hitachi. Χθες, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) ενέκρινε τη συμφωνία μεταξύ της International Business Machines και Hitachi για την πώληση -ύψους 2,05 δισ. δολαρίων- του τμήματος σκληρών δίσκων της IBM προς τη Hitachi. Oι δύο εταιρείες σχεδιάζουν το συνδυασμό των δραστηριοτήτων τους στον τομέα σκληρών δίσκων μέσω της σύστασης κοινοπραξίας, στην οποία αρχικώς η Hitachi θα ελέγχει ποσοστό 70%, ενώ ύστερα από τρία χρόνια θα αναλάβει τον ολοκληρωτικό έλεγχο του joint venture.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν επίσης οι μετοχές εταιρειών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά επωφελούμενες από τη σημαντική εξασθένηση του γιεν έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/12/03/264579.htm .

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι προτάσεις ιαπώνων αξιωματούχων για αποδυνάμωση του εγχώριου νομίσματος σημειώνονται εν μέσω ενός γενικότερου «κρεσέντο» εκκλήσεων για επιθετικότερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής -και συνεπώς για ασθενέστερο γιεν- έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί με αποτελεσματικότητα η από δεκαετίας υποχώρηση των τιμών, πορεία που ευθύνεται για την υπονόμευση της ιαπωνικής οικονομίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/12/03/264527.htm .

Επικεφαλής της ανοδικής τάσης στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών τέθηκε η μετοχή της Toyota κλείνοντας με κέρδη της τάξεως του 1,24%.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκαν και σήμερα οι μετοχές του τραπεζικού τομέα. Ο τίτλος της Mizuho Holdings υποχώρησε κατά 5,19%, στα 128.000 γιεν, οδηγώντας σε πτώση κατά 1,60% τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών.