Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2002 12:57

Υποχώρηση του πληθωρισμού διαπιστώνει ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ

Οι ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται έχουν αυξηθεί, επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, ενισχύοντας το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Κατά τη σημερινή του κατάθεση ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ο κ. Ντούιζενμπεργκ δήλωσε ότι από την προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ οι ενδείξεις συγκράτησης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη έχουν αυξηθεί, ενώ οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη δεν έχουν εκλείψει. Προέβη πάντως στην εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το επίπεδο του 2% τους προσεχείς μήνες.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η προσδοκία ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ εξαρτάται από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν έχει παρουσιάσει δείγματα προσαρμοστικότητας, καθώς και από την ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών.

Ωστόσο, όπως τόνισε, η αβεβαιότητα παραμένει εξαιτίας των ανισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία, διαφόρων γεωπολιτικών κινδύνων και των απροσδιόριστων συνεπειών από την πρόσφατη σημαντική υποχώρηση των μετοχικών αξιών.