Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010 10:45

Αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη

Με πτώση άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι αμφιβολίες σχετικά με το πόσο επιθετικά θα είναι τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed περιορίζουν τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο και δίνουν ώθηση στο δολάριο.

Με πτώση άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι αμφιβολίες σχετικά με το πόσο επιθετικά θα είναι τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που θα λάβει η Fed περιορίζουν τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο και δίνουν ώθηση στο δολάριο.

Σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal αναφέρει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανόν να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους λίγων εκατοντάδων δισ. δολαρίων.

Σε δημοσκόπηση του Reuters, νωρίτερα αυτόν το μήνα, οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μια ποσοτική χαλάρωση της τάξεως των 500 δισ. – 1,5 τρισ. δολαρίων.

«Αν ο επόμενος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης είναι πράγματι μικρότερος του αναμενόμενου, αυτό θα είναι αρνητικό για τις μετοχές, τουλάχιστον τις αμερικανικές», σχολίασε ο επικεφαλής έρευνας της Alphavalue στο Παρίσι.

Στις 10:23 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 0,8% στις 1.081,64 μονάδες.

Ανά την Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραφαν απώλειες 0,5-0,8%.