Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2002 16:06

Δύο χρόνια απελευθέρωσης της αγοράς τηλεπικοινωνιών

Στοιχεία για το τηλεπικοινωνιακό τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα μας, έδωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών.

Κατά τον υπουργό το εγχείρημα πέτυχε απολύτως, καθώς η απελευθέρωση έγινε χωρίς κλυδωνισμούς.

Οι μειώσεις τιμών της σταθερής τηλεφωνίας του ΟΤΕ το τελευταίο έτος υπολογίζονται περίπου στο 15%. Τα τιμολόγια των εναλλακτικών παροχών σταθερής τηλεφωνίας είναι χαμηλότερα αυτών του ΟΤΕ, ενώ οι μειώσεις τιμών της κινητής τηλεφωνίας υπολογίζονται σε ποσοστά από 10% έως 40% για διάφορες κατηγορίες τιμολογίων την τελευταία τριετία.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Βερελής, μέχρι σήμερα έχουν δοθεί άδειες σε 24 εταιρείες για την παροχή υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και από αυτές οι 15 προσφέρουν ήδη τις υπηρεσίες τους.

Σε ό,τι αφορά την κινητή τηλεφωνία υπάρχουν ήδη τέσσερις πάροχοι που δραστηριοποιούνται. Ο υπουργός επανέλαβε ότι ο μεγάλος παίκτης της αγοράς παραμένει ο ΟΤΕ που κατέχει περίπου το 60% του κύκλου εργασιών της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και, συγκριτικά με τους ανταγωνιστές του της υπόλοιπης Ευρώπης, άντεξε καλύτερα στην παγκόσμια κρίση των τηλεπικοινωνιών.

Στο μεταξύ αυξάνεται το ποσοστό της πίτας που παίρνουν οι ιδιωτικές εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν για το Μάρτιο του 2002, το ποσοστό που κατείχαν οι εταιρείες αυτές ήταν μόλις 0,01% του συνόλου, τον Σεπτέμβριο το ποσοστό αυτό έφτασε το 2,3% και μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να ξεπεράσει το 3%.

Ευρυζωνικά δίκτυα και ψηφιακή ραδιοτηλεόραση

Στην πολιτική του υπουργείου για το μέλλον περιλαμβάνεται η ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων, μέσω των οποίων θα είναι δυνατή η γρήγορη μεταφορά πληροφοριών και θα διευκολυνθεί ο πολίτης τόσο στις σχέσεις του με τη διοίκηση, όσο και σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης, εργασίας, πλοήγησης στο Διαδίκτυο, αλλά και ασφάλειας και διασκέδασης.

Τα ευρυζωνικά δίκτυα είναι ένα εργαλείο που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αύξηση του αριθμού των χρηστών Ιντερνετ, το ποσοστό των οποίων σήμερα στη χώρα μας κυμαίνεται στο 15%, με μέσο όρο στην Ευρώπη περίπου 28%. Στον τομέα των ευρυζωνικών υποδομών θα διατεθούν σε πρώτη φάση κονδύλια που ξεπερνούν τα 70 δισ. δρχ.

Ενα νέο μεγάλο κεφάλαιο που εξελίσσεται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών είναι αυτό της ψηφιακής ραδιοτηλεόρασης. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2003 θα παρουσιαστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Από την 1 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η παροχή της Προεπιλογής Φορέα για τις διεθνείς κλήσεις, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου 2003 η προαναφερθείσα διευκόλυνση των συνδρομητών θα αφορά όλες τις κατηγορίες κλήσεων.

Με την προεπιλογή του φορέα ο χρήστης θα μπορεί χωρίς τη χρήση του προθέματος, που υπάρχει σήμερα στην σταθερή και κινητή τηλεφωνία (όπως 210 σταθερή για Αθήνα, 0977 ή 0945 ή 0938 για την κινητή τηλεφωνία) να είναι πελάτης σε όποιον εναλλακτικό πάροχο επιθυμεί. Ο ΟΤΕ ζητάει από τους παρόχους 13 ευρώ πάγιο για τη διάθεση των δικτύων του, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι λίγο πάνω από τα έξι ευρώ.

Στα σχέδια του υπουργείου είναι επίσης η συνεγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας με έμφαση σ' αυτές της τρίτης γενιάς. Παράλληλα, θα θεσμοθετηθεί μια πρότυπη κεραία κινητής τηλεφωνίας, σε συνεργασία με τον ΕΛΟΤ, ενώ θα ληφθούν μέτρα για την πλήρη κάλυψη των παραμεθόριων περιοχών της χώρας από τις ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Πηγή: AΠΕ