Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010 13:53

Στην Κίνα ο ισχυρότερος υπολογιστής του κόσμου

Την πρώτη θέση στην κατάταξη με τους πιο ισχυρούς και γρήγορους υπολογιστές του κόσμου έχει χαρίσει στην Κίνα ο τελευταίος υπερ-υπολογιστής Tianhe-1A, ο οποίος μπορεί να κάνει περισσότερους από 2.500 χιλιάδες τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.

Την πρώτη θέση στην κατάταξη με τους πιο ισχυρούς και γρήγορους υπολογιστές του κόσμου έχει χαρίσει στην Κίνα ο τελευταίος υπερ-υπολογιστής Tianhe-1A, ο οποίος μπορεί να κάνει περισσότερους από 2.500 χιλιάδες τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνας.

Για να φτάσει αυτή την ασύλληπτη ταχύτητα, ο υπερ-υπολογιστής ενσωματώνει περισσότερους από 7.000 επεξεργαστές γραφικών της Nvidia και 14.000 επεξεργαστές της Intel, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο. Τον ισχυρισμό της Κίνας επιβεβαίωσε ο διεθνής οργανισμός Top 500, ο οποίος καταρτίζει τη λίστα με τα 500 ισχυρότερα υπολογιστικά μηχανήματα του κόσμου.

Ο κινεζικός υπολογιστής έκλεψε τα σκήπτρα από τον αμερικανικό XT5 Jaguar που έχει κατασκευάσει το Εθνικό Εργαστήριο Όουκ Ριτζ του πανεπιστημίου του Τενεσί, ο οποίος έχει ισχύ μόνο 1,75 petaflop ανά δευτερόλεπτο (1 petaflop ισοδυναμεί με 1.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο). Ο κινεζικός υπερ-υπολογιστής αγγίζει τα 2,5 Pflops.

Η νέα λίστα Top 500 θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες και, όπως είπε ο Ντονγκάρα, είναι απίθανο μέχρι τότε κάποια άλλο μηχάνημα να απειλήσει την κινεζική κυριαρχία (αν και η Ιαπωνία ετοιμάζει πυρετωδώς ένα πανίσχυρο μηχάνημα, τον «Υπολογιστή Κ», με στόχο να πάρει αυτή το επίζηλο «στέμμα»).

Πηγή: ΑΠΕ