Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2002 00:01

Στη σκιά των εταιρικών νέων

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ήταν τα οικονομικά στοιχεία. Χθες, η AOL Time Warner που προέβλεψε στάσιμα έσοδα για το 2003. Στη Wall Street εύχονται να μην τριτώσει το κακό σήμερα με τις ανακοινώσεις των στοιχείων για την παραγωγικότητα.

Οι αμερικανικές μετοχές δέχθηκαν πιέσεις χθες, χάνοντας σημαντικό έδαφος, έπειτα και από τις αρνητικές συστάσεις που έκαναν αναλυτές της Merrill Lynch για τοποθετήσεις στο χρηματιστήριο, με αιτιολογικό ότι η αγορά φαίνεται «πολύ κερδοσκοπική». Παρά τις απώλειες του διήμερου, χρηματιστές διατήρησαν την αισιοδοξία τους και επέμειναν σε προβλέψεις για άνοδο των τιμών μέχρι το τέλος του έτους, έχοντας ανακάμψει περίπου 20% από τα χαμηλά επίπεδα του Οκτωβρίου.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 119,64 μονάδες, ποσοστό 1,35%, φθάνοντας στις 8.742,93 μονάδες. Με απώλειες 35,82 μονάδων, ποσοστό 2,41%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.448,96 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα μιας εβδομάδας χθες, καθώς η δυσοίωνη πρόβλεψη που έκανε ο φινλανδικός όμιλος Nokia για την αγορά κινητών τηλεφώνων έπληξε καίρια τις μετοχές τεχνολογίας, που ηγούνταν της ανάκαμψης τελευταία.

Αρνητικό αντίκτυπο είχε επίσης η προειδοποίηση που έκανε η Barclays για την κερδοφορία της.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 2,16% και 2,75%, αντίστοιχα.

Τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου «φλέρταραν» με τα ψηλότερα επίπεδα του τριμήνου τη Δευτέρα - αν και έκλεισαν κάτω από τα επίπεδα αυτά πιεζόμενα από τις ανακοινώσεις απογοητευτικών οικονομικών στατιστικών στις ΗΠΑ. Χρηματιστές τόνισαν πως η ανοδική πορεία που άρχισε στις 10 Οκτωβρίου και οδήγησε σε ανάκαμψη των χρηματιστηριακών δεικτών κατά 20% στο διάστημα που μεσολάβησε, μάλλον έφτασε στο τέλος της, ή στην καλύτερη περίπτωση έχασε τη δυναμική της. Ο δείκτης των 300 μετοχών βρέθηκε προσωρινά στις 962 μονάδες τη Δευτέρα, βήμα που θα τον έφερνε πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου των 1.007 μονάδων (του Αυγούστου).

Η Nokia τέθηκε επικεφαλής των χαμένων της ημέρας (-5,9%), ακολουθούμενη από τις Ericsson (-5,71%), STMicroelectronics (-5,85%), Barclays (-4,2%), Sage (-6,85%).

Στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 κατάφερε να σκαρφαλώσει πάνω από τις 9.200 μονάδες, ωθούμενος από την αισιοδοξία της αγοράς για την εξασθένηση του γιεν.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ