Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2010 06:37

Υποχωρεί το γιεν

Πτωτικά για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες κινήθηκε το γιέν έναντι του ευρώ εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ασίας αποκτά δυναμική, περιορίζοντας τη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα ως καταφύγιο.

Πτωτικά για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες κινήθηκε το γιέν έναντι του ευρώ εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ασίας αποκτά δυναμική, περιορίζοντας τη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα ως καταφύγιο.

Το γιέν υποχώρησε για δεύτερη ημέρα έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας μετά την απροσδόκητη απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να αυξήσει τα επιτόκια. Το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε προς τα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έναντι του ευρώ εν μέσω προσδοκιών ότι αυτήν την εβδομάδα η Federal Reserve θα αυξήσει τις αγορές κυβερνητικού ελλείμματος. Το δολάριο της Ταϊβάν πλησίασε τα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών μετά την αύξηση των τοποθετήσεων των επενδυτών σε περιουσιακά στοιχεία αναδυομένων αγορών με υψηλότερες αποδόσεις.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε έως τα 112,10 γιέν ανά ευρώ στις 12:41 μ.μ. στο Τόκιο από 111,85 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Εναντι του δολαρίου των ΗΠΑ διαπραγματεύθηκε στα 80,52 από 80,51 που ήταν χθες, όταν άγγιξε τα 80,22, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 1995. Το δολάριο υποχώρησε στο 1,3921 ανά ευρώ από 1,3893 χθες, όταν άγγιξε το 1,4011, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 25 Οκτωβρίου.

Το δολάριο της Αυστραλίας αναρριχήθηκε 1,1% φθάνοντας στα 80,37 γιέν και ισχυροποιήθηκε 1,1% φθάνοντας τα 99,83 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ. Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας διαπραγματεύθηκε στα 61,57 γιέν από 61,76 γιέν.

Η Reserve Bank of Australia αύξησε σήμερα στο Σύδνεϋ τα επιτόκια δανεισμού κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στο 4,75%, για πρώτη φορά σε έξι μήνες.

Το γιέν υποχώρησε έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα μετά την ανακοίνωση του δείκτη εργατικού κόστους στη Νέα Ζηλανδία που έδειξε σήμερα ότι οι μισθοί των υπαλλήλων – εκτός των δημοσίων – εξαιρουμένων των υπερωριών, αυξήθηκαν 0,6% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο.

Χθες η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση του δείκτη PMI στο 54,7 τον Οκτώβριο από 53,8 τον Σεπτέμβριο. Ο PMI από την HSBC Holdings Plc και την Markit Ecnomics, αναρριχήθηκε στο 54,8 τον Οκτώβριο από το 52,9 τον Σεπτέμβριο.

Το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε επίσης πτωτικά μετά την σημερινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιοσιχίκο Νόντα, ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις αγορές και είναι έτοιμη να παρέμβει εάν χρειαστεί στο συνάλλαγμα.

Ο Νόντα είπε ότι η Ιαπωνία θα συνεργαστεί κατάλληλα με τις ΗΠΕ και την Ευρώπη. Το γιέν κινήθηκε μονομερώς τις δύο τελευταίες ημέρες, συμπλήρωσε ο ίδιος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα περιορίστηκε εν μέσω προσδοκιών ότι η Fed θα ανακοινώσει νέες αγορές ομολόγων μετά τη διήμερη συνεδρίασή της που αρχίζει σήμερα, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας επιδιώκει να τονώσει την οικονομική ανάκαμψη.

Από τον Δεκέμβριο του 2008 έως τον Μάρτιο του 2009 η Fed αγόρασε έλλειμμα ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων.

Ανοδικά για τέταρτη ημέρα κινήθηκε το δολάριο της Ταϊβάν, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα σε περίπου ένα μήνα, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι διεθνή κεφάλαια αγόρασαν περισσότερες μετοχές της Ταϊβάν κατά 556 εκατ. δολ. ΗΠΑ από ότι πούλησαν χθες εν μέσω προσδοκιών των αποφάσεων της Fed.

Το δολάριο της Ταϊβάν σημείωσε άνοδο 0,8% φθάνοντας στα 30,562 δολ. Ταϊβάν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Taipei Forex Inc. Το νόμισμα άγγιξε χθες τα 30,441 δολ. Ταϊβάν, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008.