Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2002 12:13

Γερμανία : Σημαντική αύξηση των ανέργων το Νοέμβριο

Αύξηση, υψηλότερη από το αναμενόμενο, σημείωσε τον Νοέμβριο η ανεργία στη Γερμανία, σημάδι ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναπτύσσεται μόλις και μετά βίας.

Ο αριθμός των ανθρώπων εκτός εργασίας, εποχικώς προσαρμοσμένος, ανήλθε σε 35.000, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας της χώρας. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η αύξηση θα έφθανε τους 16.000 ανέργους. Ο δείκτης ανεργίας, προσαρμοσμένος στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυξήθηκε κατά 8,4% από 8,3%.

Η οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία ήταν 0,3% το τρίτο τρίμηνο του έτους καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους, αφού επικρατεί ανησυχία αναφορικά με τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 10 μηνών τον Νοέμβριο, καθώς περιορισμένες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Ο δείκτης Xetra Dax στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης έχασε φέτος συνολικά ποσοστό 39%.

Μετά την ανακοίνωση για την ανεργία οι μετοχές κινήθηκαν πτωτικά. Ο δείκτης Dax έχασε 27,34 μονάδες, ποσοστό 0,8% φθάνοντας στις 3.253,15 μονάδες στις 9:41' π.μ. στη Φραγκφούρτη (τοπική ώρα).

Η Γερμανία ενδέχεται να εισέλθει και σε δεύτερη περίοδο ύφεσης μέσα σε δύο χρόνια, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Hans-Helmut Kotz, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank. Οι εταιρείες είναι διστακτικές και δεν επενδύουν, καθώς δεν προβλέπεται αύξηση των πωλήσεων, συμπλήρωσε.

Η KarstadtQuelle AG, το μεγαλύτερο κατάστημα λιανικής πώλησης της Γερμανίας εκτιμά ότι τα κέρδη της το 2002 θα είναι χαμηλότερα περισσότερο από το 1/3 μετά τη μείωση της ζήτησης, ενώ η Ενωση των Εταιρειών Λιανικής Πώλησης ανακοίνωσε ότι εντός του 2003 τα καταστήματα ενδέχεται να απολύσουν συνολικά 20.000 εργαζομένους, καθώς προβλέπει ότι η επόμενη χρονιά θα είναι η όγδοη κατά την οποία θα σημειωθεί πτώση των πωλήσεων μέσα σε μια δεκαετία.

Λ.Κ.