Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2002 07:34

Δεξαμενόπλοιο εμποδίστηκε να διέλθει το Γιβραλτάρ

Νέο συναγερμό για το ενδεχόμενο οικολογικής καταστροφής, όπως αυτή που προξένησε το Prestige, προκαλεί η προσπάθεια του δεξαμενόπλοιου «Ενάλιος Τιτάν», συμφερόντων Αλαφούζου, με φορτίο υγρών καυσίμων να διασχίσει τα στενά του Γιβραλτάρ, με προορισμό τη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το πλοίο εμποδίστηκε χθες από γαλλικό πολεμικό να προσεγγίσει τις ακτές της Γαλλίας.

Το ηλικίας 24 ετών δεξαμενόπλοιο είναι μονού κήτους και αυτήν τη στιγμή πλέει στον Ατλαντικό, έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Γαλλίας.

Εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας «Εrmis Maritime Corporation», τόνισε ότι το πλοίο δικαιούται να διέλθει τράνζιτ τα διεθνή ύδατα του Γιβραλτάρ.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ζαν Φρανσουά Κοπ, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα επιθεωρεί όλα τα μονού κήτους δεξαμενόπλοια ηλικίας μεγαλύτερης των 15 χρόνων, που φθάνουν στα λιμάνια της. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, με αφορμή τη νέα απειλή από την πετρελαιοκηλίδα του Prestige, έκανε λόγο για «αλήτικη» συμπεριφορά ορισμένων εφοπλιστών και ναυτιλιακών πρακτόρων.