Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2002 09:59

Κάτω από τις 9.000 μονάδες ο Nikkei

ΑΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν και σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο, καθώς συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,99% και διαμορφώθηκε στις 8.917,57 μονάδες υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο των 9.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 27/11/2002. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε ανάμεσα στις 8.907,35 και τις 9.035,42 μονάδες.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 866,86 μονάδες μειωμένος κατά 0,89%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και σήμερα οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών μετά τη σημαντική υποχώρηση ομοειδών αμερικανικών μετοχών στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street.

Αρνητικό αντίκτυπο είχε η χθεσινή απόφαση της Morgan Stanley να υποβαθμίσει την αξιολόγησή της για ορισμένες εκ των κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών του κλάδου μεταξύ των οποίων η Intel και η Applied Materials.

«Η υποβάθμιση πυροδότησε νέο γύρο ρευστοποιήσεων στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος τις προηγούμενες εβδομάδες είχε σημειώσει σημαντική άνοδο», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ιάπωνας αναλυτής στη χρηματιστηριακή εταιρεία Mitsubishi Securities.

Οι μετοχές των εταιρειών Hitachi και Tokyo Electron υποχώρησαν κατά 2,95% και 4,24% αντιστοίχως.

Τέλος, πιέσεις δέχθηκαν για μία ακόμη συνεδρίαση οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου αντανακλώντας την έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από τα μεταρρυθμιστικά μέτρα για την εξυγίανση του ιαπωνικού τραπεζικού τομέα. Η μετοχή της UFJ Holdings υποχώρησε κατά 3,70%.