Συστάσεις για προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απηύθυνε στη χώρα μας ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Απέκλεισε αναδιάρθρωση χρέους.
Συστάσεις για προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απηύθυνε εκ νέου στη χώρα μας ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας πάντως παράλληλα την εμπιστοσύνη του στις ελληνικές αρχές αναφορικά με τη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ανέφερε ακόμη πως «κανένας στην Ευρώπη δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτήρισε ακόμη το πρόγραμμα της Ελλάδας αξιόπιστο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Νομίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα είναι σε θέση, αναφορικά με τις προσδοκίες ή τις προοπτικές του 2014, να διορθώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και νομίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα είναι επίσης σε θέση να εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2011. Σε γενικές γραμμές και σε ό,τι αφορά τον ελληνικό μηχανισμό στήριξης ... πιστεύουμε ότι το αυστηρό πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί από την ελληνική κυβέρνηση παραμένει αξιόπιστο».
Kαθησυχαστικός για την τρίτη δόση του δανείου ο Δ. Κουσελάς
Σίγουρος ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το ΥΠΟΙΚ θα είναι πολύ κοντά στους στόχους που έχει βάλει, παρά τις αναθεωρήσεις του ελλείμματος, ώστε να μπορέσει να εκταμιευτεί η τρίτη δόση του δανείου από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ εμφανίστηκε ο υφυπουργός οικονομικών, Δ. Κουσελάς.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των εσόδων, ο υφυπουργός ανέφερε ότι ο στόχος για τους τελευταίους τρεις μήνες ήταν να πιάσουμε ένα δισεκατομμύριο, πάνω από τον μέσο όρο των εννέα τελευταίων μηνών.
«Δηλαδή φτάναμε τα 4 δισεκατομμύρια στα έσοδα, όταν ο στόχος μας ήταν να πάμε στα 5 δισεκατομμύρια. Αν δεν πάμε στα πέντε ακριβώς, θα είμαστε κοντά», σημείωσε.
Εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, λέγοντας ότι ο νέος προϋπολογισμός έχει ήδη προδιαγραφεί από τον περασμένο Μάρτιο. «Δεν νομίζω ότι μας περιμένει κάτι διαφορετικό από αυτά που είχαμε προγραμματίσει. Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να συζητάμε πώς αυτά τα πράγματα θα εξειδικευτούν και θα δουν το φως της δημοσιότητας μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στο τέλος του Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε.
Κληθείς δε να σχολιάσει το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ψήφος των Ελλήνων δεν ήταν ούτε ψήφος αποδοκιμασίας ούτε ψήφος επιδοκιμασίας. «Είναι ψήφος κατανόησης των δυσκολιών που περνάμε σαν χώρα, είναι ψήφος που δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει μια πορεία σταθερότητας και των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση και να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού», υποστήριξε.
Morgan Stanley: Μεγαλύτερη η παραμονή στο άρμα της τρόικας
Την ίδια ώρα πάντως, ο χρηματοοικονομικός όμιλος Morgan Stanley σε έκθεσή του εκτιμά πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο χρηματοδοτικό άρμα της τρόικας για διάστημα μεγαλύτερο του προβλεπομένου από το μνημόνιο.
Σύμφωνα με τον όμιλο, η εξέλιξη αυτή είναι θετική για τους πιστωτές της Ελλάδας, καθώς μείωνει τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης, διασφαλίζει ότι το χρέος θα αποπληρωθεί και αποτρέπει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μίας χώρας μέλους της ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, το κλειδί για την επιτυχία ή την αποτυχία είναι ο έλεγχος του κόστους χρηματοδότησης, ενώ επισημαίνει ότι οι περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν τις ίδιες θεμελιώδεις προκλήσεις όπως και οι υπόλοιπες, αλλά με λιγότερες επιλογές, καθώς έχουν απεμπολήσει το δικαίωμα εκτύπωσης φρέσκου χρήματος.
«Εάν η ελληνική ή η ιρλανδική κυβέρνηση έπρεπε να πληρώσει με τις τρέχουσες αποδόσεις της αγοράς σε μόνιμη βάση, θα ήταν λιγότερο πιθανό να επιτευχθεί η σταθεροποίηση του χρέους», ενώ η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 14% επί του ΑΕΠ, «κάτι που είναι αδύνατο υπό οποιοδήποτε σενάριο», σημειώνεται στην έκθεση.
Τέλος, η Morgan Stanley εκτιμά ότι γίνεται όλο και πιο πιθανό ότι την Ελλάδα θα ακολουθήσουν και άλλες κυβερνήσεις που θα επωφεληθούν από τη στήριξη ρευστότητας των ευρωπαϊκών χωρών και του ΔΝΤ καθώς και ότι η στήριξη αυτή θα απαιτείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.