Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2010 08:02

Ανοδος του χαλκού

Ανοδικά κινήθηκε ο χαλκός στο Λονδίνο εν μέσω προσδοκιών ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα διατηρηθεί μετά την επέκταση των μέτρων στήριξης από την Federal Reserve.

Ανοδικά κινήθηκε ο χαλκός στο Λονδίνο εν μέσω προσδοκιών ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα διατηρηθεί μετά την επέκταση των μέτρων στήριξης από την Federal Reserve.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME) σημείωσε άνοδο 0,9% φθάνοντας στα 8.735 δολ. ο μετρικός τόνος στις 10:20 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, μετά την υποχώρησή του νωρίτερα έως 0,4%. Την περασμένη εβδομάδα η Fed είπε ότι θα αγοράσει επιπλέον ομόλογα έως τον Ιούνιο αξίας 600 δισ. δολ. προκειμένου να τονώσει την οικονομία των ΗΠΑ.

Το βιομηχανικά μέταλλο για παράδοση Δεκεμβρίου στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex), σημείωσε άνοδο 0,6% φθάνοντας στα 3,98 δολ. η λίμπρα, μετά τη υποχώρησή του νωρίτερα έως 0,7%. Στη Σαγκάη τα συμβόλαια του μετάλλου σημείωσαν άνοδο έως 0,5% φθάνοντας στα 66.890 γιουάν (10.046 δολ.) ο τόνος, αφού νωρίτερα υποχώρησε έως 0,6% στα 66.210 γιουάν ο τόνος.

Ανοδικά για τρίτη ημέρα κινήθηκε το δολάριο έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων του κόσμου, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έναντι του ευρώ εν μέσω εικασιών ότι ευρωπαϊκές χώρες θα δυσκολευτούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές. Απεργία στη Χιλή, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χαλκού στον κόσμο, οδήγησε στη στήριξη των τιμών. Ωστόσο το ορυχείο των Anglo American Plc και Xstrata Plc στο Κολαχουάσι λειτουργεί χωρίς πρόβλημα καθώς σε αυτό δουλεύουν εργαζόμενοι εκτός συνδικαλιστικών ενώσεων. Η απεργία βρίσκεται στην τέταρτη ημέρα της σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Σε χθεσινό της σχόλιο η Morgan Stanley είπε ότι η παραγωγή ενδέχεται να επηρεαστεί εάν η απεργία διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα.

Στο Λονδίνο τα αλουμίνιο σημείωσε άνοδο 0,4% φθάνοντας στα 2.439 δολ. ο τόνος, ο ψευδάργυρος ισχυροποιήθηκε 1,6% φθάνοντας στα 2.520 δολ. ο τόνος, και ο μόλυβδος αναρριχήθηκε 0,2% στα 2.535 δολ. ο τόνος. Το νικέλιο σημείωσε άνοδο 0,5% φθάνοντας στα 24.251 δολ. ο τόνος, ενώ ο κασσίτερος δεν διαπραγματεύθηκε.