Στο σύνολο των πολιτικών που προωθεί αυτή την περίοδο το υπουργείο Εργασίας και ειδικότερα στο μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, για την προστασία θέσεων εργασίας, εστίασε η υπουργός Λ. Κατσέλη.
Στο σύνολο των πολιτικών που προωθεί αυτή την περίοδο το υπουργείο Εργασίας και ειδικότερα στο μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, για την προστασία θέσεων εργασίας, εστίασε η υπουργός Λ. Κατσέλη.
Μιλώντας στο συνέδριο «The Big HR Debate», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) στο Συνεδριακό Κέντρο ΔΑΪΣ, η κ. Κατσέλη τόνισε επίσης, ότι στις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αφορά τις συμβάσεις, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις -και ιδίως στις μικρές- να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ορθώνονται μπροστά τους λόγω της κρίσης, αλλά και να μην επιτραπεί η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Αναφέρθηκε ακόμη στις ευέλικτες μορφές εργασίας και εξήγησε ότι στον νόμο που πρόκειται να κατατεθεί θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας.
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη βελτίωσης της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, καθώς και ηλεκτρονικής σύνδεσης των ασφαλιστικών ταμείων και των διαφόρων φορέων του Υπουργείου, έτσι ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ τους.
Εστίασε εν συνεχεία στη σημασία της κατάθεσης του αναμορφωμένου σχεδίου για τον ΟΜΕΔ, έτσι ώστε εργαζόμενοι και εργοδότες να έχουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν ισότιμα σε αυτόν, αλλά και στις προσπάθειες πάταξης της εισφοροδιαφυγής και την πληρωμή των παγίων οφειλών προς τα ταμεία, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί ποτέ η απρόσκοπτη πληρωμή των συντάξεων.
«Το θέμα με την περαίωση έχει λήξει»
Ερωτηθείσα σχετικά με το ζήτημα της περαίωσης και την άποψη που είχε διατυπώσει ότι έγινε με λανθασμένο τρόπο, η κ. Κατσέλη επισήμανε μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της ότι το θέμα έχει λήξει. «Η περαίωση έγινε. Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι να έχουμε τα περισσότερα έσοδα τα οποία μπορούμε μέσα στο 2010», σημείωσε.
Κληθείσα να σχολιάσει τη διάθεση κονδυλίων όπως προβλέπεται από τον προϋπολογισμό του 2011, η υπουργός τόνισε: «Όλα τα Υπουργεία κινούμαστε σε ένα περιβάλλον που δεν είναι εύκολο. Πρέπει κάθε ευρώ που έχουμε να το διαχειριστούμε με πολύ μεγάλη σύνεση, να το μετρήσουμε και να πιάσει τόπο. Αυτό κάνουμε όλοι μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών».
Πρόσθεσε ακόμη ότι και στο υπουργείο Εργασίας θα υπάρξουν περικοπές που αφορούν τη σπατάλη. «Κόβουμε κονδύλια που δεν έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε κονδύλια εκεί που υπάρχει το μεγαλύτερο κοινωνικό αποτέλεσμα, που για μας είναι η στήριξη της εργασίας και η στήριξη των προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης και προστασίας», σημείωσε.
Η κ. Κατσέλη είπε ακόμη ότι το υπουργείο Εργασίας σε συνεννόηση με τα ασφαλιστικά ταμεία, εξετάζει τρόπους για τη μείωση του κόστους ώστε να αυξηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας.
Η υπουργός έκανε ειδική μνεία και στο υπέρογκο κόστος που συνιστούν για τις επιχειρήσεις οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την υποβολή των δηλώσεων τους προς τον ΟΑΕΔ, προς το ΣΕΠΕ, προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους άλλους φορείς και εκτίμησε ότι το κόστος αυτό θα μειωθεί μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής. Σημείωσε τέλος, ότι στο ίδιο πλαίσιο, εξετάζεται η αναμόρφωση των πάγιων ρυθμίσεων, όπου οι επιχειρήσεις επωμίζονται κόστος το οποίο δεν αποφέρει πολλά στα ασφαλιστικά ταμεία.