Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010 21:35

Συνεχίζονται οι συζητήσεις με ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Οι πολιτικές που σχεδιάζονται ή εφαρμόζονται για την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.

Οι πολιτικές που σχεδιάζονται ή εφαρμόζονται για την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, στο επίκεντρο της συνάντησης, εκτός από την προετοιμασία της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ήταν και θέματα που αφορούν την υπόθεση του λιγνίτη, εν όψει της παραπομπής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση περιστράφηκε αφενός γύρω από το μοντέλο διάρθρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιλεγεί μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που παρέχει η σχετική Κοινοτική Οδηγία, αφετέρου στις συζητήσεις που γίνονται για την πρόσβαση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ σε λιγνιτική παραγωγή ρεύματος.

Για το πρώτο θέμα, ο χρονικός ορίζοντας συμμόρφωσης είναι ο Μάρτιος του 2011 και ήδη έχει ξεκινήσει η σχετική προετοιμασία από τη ΔΕΗ, με τη λήψη αποφάσεων για δημιουργία θυγατρικών που θα αναλάβουν τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το δεύτερο ζήτημα σχετίζεται τόσο με την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσο και με τις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει με την «τρόικα» για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτήν την κατεύθυνση εξετάζονται οι προτάσεις για μίσθωση μονάδων ή ανταλλαγή μέρους της ενέργειας που παράγει η ΔΕΗ από λιγνίτη με αντίστοιχη παραγωγή ευρωπαϊκών εταιρειών στο εξωτερικό.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των παλιών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους), που οδηγεί σε μείωση της παραγωγικής ισχύος της ΔΕΗ από το συγκεκριμένο καύσιμο, στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση οι ιδιώτες παραγωγοί εφόσον δεν αξιοποιούνται και δεν «ανοίγουν» στον ανταγωνισμό τα νέα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί σε Δράμα και Ελασσόνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ