Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010 05:40

Ασιατικά Χρηματιστήρια

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, με τον περιφερειακό δείκτη να ανακτά ξανά το χαμένο έδαφος των υψηλότερων επιπέδων πλέον των δύο ετών, καθώς οι μετοχές των ιαπωνικών τραπεζών σημείωσαν κέρδη μετά την αναβάθμιση χρηματιστηριακής για τις εταιρείες με πετρελαιοειδή καθώς οι τιμές του πετρελαίου πλησίασαν τα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, με τον περιφερειακό δείκτη να ανακτά ξανά το χαμένο έδαφος των υψηλότερων επιπέδων πλέον των δύο ετών, καθώς οι μετοχές των ιαπωνικών τραπεζών σημείωσαν κέρδη μετά την αναβάθμιση χρηματιστηριακής για τις εταιρείες με πετρελαιοειδή καθώς οι τιμές του πετρελαίου πλησίασαν τα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών.

Οι μετοχές της Μitsubishi UFJ Financial Group Inc., της μεγαλύτερης ιαπωνικής τράπεζας από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, αναρριχήθηκαν 1,8% μετά την αναβάθμιση των μετοχών των ιαπωνικών τραπεζών από την Deutsche Bank AG. Οι μετοχές της PetroChina Co., της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Κίνας, σημείωσαν άνοδο 0,4% στη Σαγκάη. Ανοδο 2,3% σημείωσαν στο Τόκιο οι μετοχές της Toyota Motor Corp., της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, μετά την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του γιέν. Οι μετοχές της Kia Motors Corp. σημείωσαν άνοδο 1,9% στη Σεούλ μετά το σχόλιο της Edaily ότι το μερίδιο αγοράς της εταιρείας θα αναρριχηθεί σε επίπεδα ρεκόρ μαζί με το αντίστοιχο της Hyundai Motor Co.

O MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,9% φθάνοντας στις 135,29 μονάδες στις 11:44 π.μ. στο Τόκιο με περίπου πέντε μετοχές να σημειώνουν άνοδο σε κάθε τρεις που σημείωναν πτώση. Και οι 10 κλάδοι που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη κινήθηκαν ανοδικά φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 24 Ιουλίου του 2008. Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index σημείωσε άνοδο 0,4% μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Moody’s Investors Service στο Aa3 από το Α1 και τη διατήρηση της θετικής προοπτικής.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,3%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index ισχυροποιήθηκε 0,5%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση μετά την υποχώρησή του νωρίτερα. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ισχυροποιήθηκε 0,8%.

Χθες στις ΗΠΑ οStandard & Poor’s 500 Index κέρδισε 0,4% καθώς το ράλι του πετρελαίου ώθησε υψηλότερα τις μετοχές των εταιρειών παραγωγής ενεργείας σε συνδυασμό με τον περιορισμό των ανησυχιών ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη θα επιδεινωθεί.

Φέτος – έως και χθες – ο MSCI Asia Pacific Index έχει σημειώσει άνοδο 11% έναντι ανόδου 9,3% του S&P 500 και 6,9% του Stoxx Europe 600 Index.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών της Ιαπωνίας μετά την ισχυροποίηση του δολαρίου των ΗΠΑ στα υψηλότερα επίπεδα έναντι του γιέν, τονώνοντας την προοπτική των εταιρικών κερδών.

Το δολάριο ανατιμήθηκε έως τα 82,80 γιέν περίπου στις 3 π.μ. σήμερα στο Τόκιο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Οκτωβρίου, καθώς οι μεγαλύτερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κατέστησαν τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια πιο ελκυστικά για τους ξένους επενδυτές. Το ισχυρό δολάριο τονώνει την αξία των κερδών που πραγματοποιούν οι ιαπωνικές εταιρείες στις ΗΠΑ, όταν τα επαναφέρουν στη χώρα τους και τα μετατρέπουν σε γιέν.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 1,3% χθες στη Νέα Υόρκη φθάνοντας στα 87,81 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 8 Οκτωβρίου του 2008, μετά την κυβερνητική έκθεση που έδειξε απροσδόκητη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν και τα διϋλιστήρια αύξησαν τους ρυθμούς λειτουργίας τους.