Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010 07:45

Κίνα: Στα ύψη ο πληθωρισμός

Στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός της Κίνας και ο δείκτης πιστοληπτικής της ικανότητας αναβαθμίστηκε από την Moody’s Investors Service, αυξάνοντας τις πιέσεις για ισχυρό νόμισμα καθώς οι ηγέτες του G20 συναντώνται για να συζητήσουν το θέμα των ισοτιμιών.

Στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός της Κίνας και ο δείκτης πιστοληπτικής της ικανότητας αναβαθμίστηκε από την Moody’s Investors Service, αυξάνοντας τις πιέσεις για ισχυρό νόμισμα καθώς οι ηγέτες του G20 συναντώνται για να συζητήσουν το θέμα των ισοτιμιών.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών φθάνοντας στο 4,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Πεκίνο. Από την άλλη πλευρά η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας κατά μία βαθμίδα στο Aa3 την τέταρτη υψηλότερη βαθμίδα.

Το νόμισμα της χώρας, γιουάν, ισχυροποιήθηκε 0,7% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τις 8 Νοεμβρίου σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από την απελευθέρωσή του τον Ιούλιο του 2004. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Κινέζος ομόλογός του Χου Ζιντάο συναντώνται σήμερα στη Σεούλ στο πλαίσιο της σύσκεψης του G20 επιδιώκοντας να λύσουν το θέμα των ανισορροπιών στο παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδύσεις.

Στην Κίνα η βιομηχανική παραγωγή περιορίστηκε στο 13,1% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος καθώς η κυβέρνηση περιόρισε τη χρήση ηλεκτρικής ενεργείας από τις βιομηχανίες προκειμένου να επιτύχει τους στόχους εξοικονόμησης ενεργείας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 18,6% και οι τιμές παραγωγού επιταχύνθηκαν στο 5%.

Το κινεζικό νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,1% έναντι του δολαρίου φθάνοντας στα 6,6241 δολ. στις 11:57 π.μ. αφού νωρίτερα αναρριχήθηκε στα 6,6173, τα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 1993. Η κυβέρνηση της χώρας ενδέχεται να επιτρέψει την κατά 5% ετήσια ανατίμηση του νομίσματός της έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με σημερινό σχόλιο της Bank of America-Merrill Lynch.

Ο νέος δανεισμός διαμορφώθηκε υψηλότερα των εκτιμήσεων φθάνοντας τα 587,7 δισ. γιουάν (89 δισ. δολ.) τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας. Οι επενδύσεις σε υποδομές στα αστικά κέντρα αυξήθηκαν 24,4% το δεκάμηνο του 2010 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Τον Οκτώβριο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 10,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αποτελώντας τα 3/4 της συνολική ανόδου των τιμών καταναλωτή, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Την εβδομάδα που πέρασε η People’s Bank of China είπε ότι επιθυμεί την επιστροφή των συνθηκών της νομισματικής πολιτικής στο «φυσιολογικό», και ο επικεφαλής του γραφείου ερευνών της τράπεζας, Ζανγκ Τζιάνχουα, είπε στις 4 Νοεμβρίου ότι η μετρημένη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που υιοθετήθηκε για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ολοκλήρωσε την «αποστολή της».

Εκτός από την άνοδο των τιμών καταναλωτή, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φούσκας. Οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν 8,6% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έδειξε χθεσινή έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Από έτος σε έτος οι αυξήσεις περιορίστηκαν.