Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2002 00:01

Δεν κράτησαν τα ευρωχαμόγελα

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες χθες καθώς η αναμενόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια στην Ευρωζώνη κατά 50 μονάδες βάσης δεν κατάφερε να εξουδετερώσει τις πιέσεις από τη νέα πτώση της Wall Street και τους φόβους για πιθανό πόλεμο στο Ιράκ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το χρηματιστήριο κλονίσθηκε από τις εξελίξεις στην υπόθεση της αεροπορικής εταιρείας UAL η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα πτώχευσης.

Οι αρχές του χρηματιστηρίου διέκοψαν προσωρινά την διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρείας, ενώ κατέγραφε απώλειες της τάξης του 64%. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Τζέιμς Γουίπι, χρηματιστή στην C.E. Unterberg Towbin, πως η υπόθεση επηρεάζει τα πάντα στην αμερικανική οικονομία.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 114,57 μονάδες, ποσοστό 1,31%, φθάνοντας στις 8.623,28 μονάδες. Απώλειες 19,60 μονάδων, ποσοστό 1,37% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.410,75 μονάδες.

Βαρύ κλίμα

Το κλίμα στην αγορά ήταν ιδιαίτερα βαρύ λόγω και των ανησυχιών που υπήρχαν για την πορεία της αγοράς λιανικής στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων.

Στην Ευρώπη, η μετοχή της France Telecom ξεχώρισε, κερδίζοντας 16,5% στον απόηχο της παρουσίασης του κυβερνητικού σχεδίου για τη διάσωση της εταιρείας, το οποίο προβλέπει τη χορήγηση κεφαλαίου ύψους εννέα δισ. ευρώ.

Η υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών ήταν γενικευμένη και κάλυψε όλους τους τομείς μετοχών, από την τεχνολογία, τις ασφάλειες, τα αυτοκίνητα, τις κατασκευές, τα χημικά και την υγεία, ενώ μόνο οι τομείς ενέργειας και βασικών παραγωγών κατέγραψαν κέρδη.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες ένα τοις εκατό και 2%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να σταματά λίγο πριν από το επίπεδο στήριξης των 900 μονάδων. Τα χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, με αποκορύφωμα την στιγμή της ανακοίνωσης της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, όμως άλλαξαν απότομα κατεύθυνση, βλέποντας τις απώλειες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη βρίσκονται πλέον 15% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων πεντέμιση ετών στα οποία υποχώρησαν προσωρινά στις 10 Οκτωβρίου. Οι δείκτες κατέγραφαν κέρδη μέχρι 20% την προηγούμενη εβδομάδα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ