Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010 06:45

Υποχωρούν χρυσός και ασήμι

Πτωτικά για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες κινήθηκε ο χρυσός εν μέσω ανησυχιών ότι κάποιες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα δυσκολευτούν να χρηματοδοτηθούν ωθώντας το δολάριο υψηλότερα έναντι του ευρώ, και περιορίζοντας την ελκυστικότητα του μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση.

Πτωτικά για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες κινήθηκε ο χρυσός εν μέσω ανησυχιών ότι κάποιες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα δυσκολευτούν να χρηματοδοτηθούν ωθώντας το δολάριο υψηλότερα έναντι του ευρώ, και περιορίζοντας την ελκυστικότητα του μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση. Το ασήμι, η πλατίνα και το παλλάδιο κινήθηκαν επίσης πτωτικά.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε απώλειες έως 1,6% φθάνοντας στα 1.386,10 δολ. η ουγγιά και διαπραγματεύθηκε στα 1.389,45 δολ. στη 1:10 μ.μ. στη Σεούλ. Το μέταλλο, το οποίο άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στις 9 Νοεμβρίου και στα 1.424,60 δολ., οδεύει να σημειώσει την πρώτη εβδομαδιαία υποχώρηση μέσα σε τρεις εβδομάδες. Η τιμή σποτ για το ασήμι σημείωσε άνοδο έως 3,7% φθάνοντας στα 26,6838 δολ. η ουγγιά. Η τιμή σποτ της πλατίνας υποχώρησε τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών.

Το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων έναντι του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών ότι τα προβλήματα χρέους θα βαρύνουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Το ΑΕΠ των 16 χωρών-μελών της Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,5% το τρίτο τρίμηνο, μετά από άνοδο 1% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, πριν από τη σημερινή ανακοίνωση των στοιχείων από την Eurostat.

Τα ομόλογα της Ιρλανδίας υποχώρησαν χθες για 13η ημέρα εν μέσω διόγκωσης των ανησυχιών ότι η χώρα θα αναγκαστεί σε αναδιάρθρωση των οικονομικών της. Τα ομόλογα της Πορτογαλίας δεκαετούς διάρκειας διεύρυναν τη διαφορά των αποδόσεών τους (spread), έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων σε επίπεδα ρεκόρ. Τα ισπανικά ομόλογα επίσης υποχώρησαν για 13η ημέρα.

Οι ράβδοι χρυσού έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 27%, οδεύοντας να κλείσουν δέκατο συνεχόμενο έτος με κέρδη, εν μέσω στοιχημάτων ότι το σχέδιο της Federal Reserve να αγοράσει περισσότερα ομόλογα θα περιορίσουν την αξία του δολαρίου. Το πολύτιμο μέταλλο συνήθως ακολουθεί αντίθετη πορεία από το δολάριο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών της Bank of America Merrill Lynch η άνοδος του χρυσού ενδέχεται να περιοριστεί βραχυπρόθεσμα και το δολάριο να διευρύνει το ράλι του. Ο Dollar Index, σημείωσε άνοδο για πέμπτη ημέρα. «Η ανάκαμψη του δολαρίου εξ αιτίας των ανησυχιών για την κρίση χρέους στην Ευρώπη, ενδέχεται να αφαιρέσει τη στήριξη της τιμής των μετάλλων», αναφέρει το σχόλιο της Bank of America Merrill Lynch.

Ο χρυσός για παράδοση Δεκεμβρίου υποχώρησε 1% στα 1.388,90 δολ. η ουγγιά στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex).

Η πλατίνα για άμεση παράδοση υποχώρησε έως ,25% στα 1.712,50 δολ. η ουγγιά, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από την 1η Ιουλίου, και προσφάτως διαπραγματεύθηκε στα 1.718,50 δολ. η ουγγιά. Η τιμή σποτ για το παλλάδιο υποχώρησε έως 2,7% φθάνοντας στα 693 δολ. η ουγγιά πριν διαπραγματευθεί στα 694,25 δολ. η ουγγιά.