Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2002 07:03

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές με τους δείκτες να οδεύουν προς την πρώτη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε σύνολο τριών. Εταιρείες των οποίων οι πωλήσεις βασίζονται στην εσωτερική ζήτηση, όπως η NTT DoCoMo Inc. οδήγησαν την πτώση, καθώς έντονη είναι η ανησυχία ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις σήμερα θα δείξουν ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο επιστρέφει πάλι σε ύφεση.

«Το περιβάλλον είναι τρομακτικό για εταιρείες που βασίζονται στις πωλήσεις που πραγματοποιούν σε εθνικό επίπεδο», ανέφερε ο Hakan Hedstrom, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου ένα δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Commerz International Management (Japan) Ltd. Ο Hedstrom κρατά τα μερίδια του στις εταιρείες λιανικής πώλησης που βρίσκονται χαμηλότερα από τον Topix.

Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 0,9% φθάνοντας στις 8.835,35 μονάδες στις 12:51' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix έχανε ποσοστό 0,9% φθάνοντας στις 858,77 μονάδες με τις εταιρείες των τηλεπικοινωνιών, λιανικής πώλησης και των τραπεζών, να αποτελούν περισσότερο από το 1/4 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Στη Ν. Κορέα ο Kospi έχανε ποσοστό 1,3% με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές της Samsung Electronics Co. Στο Χογκ Κογκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρούσε κατά 1,2%, οδεύοντας προς την πρώτη εβδομαδιαία πτώση σε σύνολο πέντε. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημείωνε απώλειες, τη στιγμή που οι δείκτες στην Κίνα, την Ταϊβάν και τη Ν. Ζηλανδία εμφάνιζαν μικρή διαφοροποίηση.

Κλειστές είναι οι αγορές στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Ινδονησία, λόγω εθνικής εορτής.