Μείωση κατά 4,5% σημείωσε σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο του 2010 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Μείωση κατά 4,5% σημείωσε σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο του 2010 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,1%.
Με βάση τις νέες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, στο β΄ τρίμηνο η ύφεση ανήλθε σε 4% (η αρχική εκτίμηση ήταν -3,7%) και το α΄ τρίμηνο η μείωση του ΑΕΠ ήταν 2,7% (έναντι αρχικής εκτίμησης για ρυθμό ΑΕΠ -2,3%).
Ως αποτέλεσμα, στο τέλος του 9μηνου εφέτος, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 3,73% σε μέσο όρο και προσεγγίζει ήδη την πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατά 4% στο σύνολο του έτους. Για το 2011, το προσχέδιο προβλέπει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 2,6%, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε πρόσφατα ότι ενδέχεται η ύφεση το επόμενο έτος να προσεγγίσει το -3%.
Επιβράδυνση στην Ευρωζώνη
Στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου έναντι 1% στο δεύτερο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση ήταν 1,9% υψηλότερα.
Η επέκταση οφείλεται κυρίως στον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανίας, που ανήλθε στο 0,7% σε τριμηνιαία βάση και 3,9% σε ετήσια.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης με ύφεση σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2010, ενώ συνολικά στην ΕΕ μόνο δύο χώρες μέλη παρουσιάζουν ύφεση, η Ελλάδα και η Ρουμανία (-2,3%).
Bloomberg: Χρεοκοπία της Ελλάδας «βλέπει» το 71% των επενδυτών
Σύμφωνα με παγκόσμια δημοσκόπηση του Bloomberg, το 71% των επενδυτών θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία της Ελλάδας,. Ακολουθεί η Ιρλανδία (51%) και η Πορτογαλία (38%).
Το ποσοστό των επενδυτών που κρίνουν πιθανή την πτώχευση της χώρας μας, αυξήθηκε σε 71% από 67% το Σεπτέμβριο. Το ποσοστό που αναλογεί στην Ιρλανδία τριπλασιάστηκε σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο, που ήταν 42%.
Πιο αισιόδοξοι είναι οι επενδυτές για την Ισπανία, καθώς το 71% θεωρεί απίθανη τη χρεοκοπία της από 65% τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέκρινε τους επενδυτές που φοβούνται ότι η Ιρλανδία μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει, λέγοντας ότι δεν κατανοούν πώς λειτουργεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, στον οποίο μπορούν να ενταχθούν οι χώρες που χρειάζονται βοήθεια.
«Είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας να ζητήσει βοήθεια, αν τη χρειάζεται», είπε ο κ. Σόιμπλε. Η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει ακόμη βοήθεια από την ΕΕ.
ΝΔ: Όλο και πιο βαθιά στην ύφεση η οικονομία
Την ανάγκη αλλαγής της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής υπογραμμίζει με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων για τη μείωση του ΑΕΠ, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο βουλευτής ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι με την πολιτική της βυθίζει την χώρα όλο και πιο βαθιά στην ύφεση. «H ελληνική οικονομία, δυστυχώς, συνεχίζει την αδιέξοδη πορεία της», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι η πτώση του ΑΕΠ σε συνδυασμό με τη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία (12,2% τον Αύγουστο του 2010 από 9% τον Αύγουστο του 2009) έχει οδηγήσει τη χώρα σε παράλυση και την κοινωνία σε απελπισία.
«Δεν θα υπενθυμίσουμε τις έγκαιρες και συνεχείς επισημάνσεις της Νέας Δημοκρατίας για το λάθος μείγμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής», συμπληρώνει και καταλήγει:
«Θα υπογραμμίσουμε όμως, εναρμονισμένοι με το μήνυμα των πολιτών κατά τις εκλογές, την επιτακτική ανάγκη η Κυβέρνηση να αλλάξει, τουλάχιστον από εδώ και μπρος, αυτό το μείγμα. Οι καιροί δεν προσφέρονται για κομματικές εμπάθειες και αυτάρεσκες και αλαζονικές συμπεριφορές».
ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση-τρόικα καταστρέφουν τη χώρα
Δριμύτατη επίθεση σε κυβέρνηση και τρόικα εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγορώντας τις πως καταστρέφουν τη χώρα.
Όπως ανέφερε, ζούμε την πλήρη, συνολική και παταγώδη αποτυχία των επιλογών κυβέρνησης και τρόικας. «Κυβέρνηση και τρόικα πνίγουν, ρημάζουν και καταστρέφουν τη χώρα, σε μια άνευ ιστορικού προηγούμενου επιδρομή λαφυραγώγησης, καταλήστευσης και λεηλασίας, η οποία δεν αφήνει περιθώρια για κανένα μέλλον στον τόπο».
Σημείωσε ακόμη πως «την ίδια ώρα οι άγριες νεοφιλελεύθερες επιλογές της Ε.Ε. και ο απαράδεκτος μηχανισμός της ΟΝΕ και του ευρώ, εξωθούν σε μεγάλα αδιέξοδα σύσσωμες τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία, σε "αποσύνθεση" την ίδια την "ευρωζώνη" και σε τραγικές καταστάσεις τους λαούς της».
Μάλιστα κάλεσε τους ψηφοφόρους, στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών «να επιβεβαιώσει την αντίθεσή του στις επιλογές οικονομικοκοινωνικής διάλυσης της χώρας, τις οποίες αντιπροσωπεύουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΛΑΟΣ, στέλνοντας, ταυτόχρονα, νέα μηνύματα ελπίδας για μια διέξοδο προοδευτικής, αναπτυξιακής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης του τόπου».