Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010 19:32

Σενάρια για ενδεχόμενη βοήθεια ΕΕ στην Ιρλανδία

Ενισχύονται τα σενάρια για ενδεχόμενη παροχή βοήθειας από την ΕΕ στην Ιρλανδία, αφότου τα spread των ομολόγων της βρέθηκαν στα ύψη την Πέμπτη.

Ενισχύονται τα σενάρια για ενδεχόμενη παροχή βοήθειας από την ΕΕ στην Ιρλανδία, αφότου τα spread των ομολόγων της βρέθηκαν στα ύψη.

Πηγές της ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters ανέφεραν πως το Δουβλίνο βρίσκεται σε συζητήσεις για να λάβει έκτακτη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και είναι πολύ πιθανό να υπαχθεί σε πρόγραμμα βοήθειας.

«Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα χρησιμοποιηθούν χρήματα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δεν θα υπάρξουν ούτε περικοπές (haircuts), ούτε αναδιάρθρωση, ούτε τίποτα ανάλογο» ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης, συμπληρώνοντας πως «είναι πολύ πιθανόν η Ιρλανδία να μπει σε πρόγραμμα».

Άλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις: «Συνομιλίες για πακέτο δανείων αδιευκρίνιστου μεγέθους από το EFSF λαμβάνουν χώρα μεταξύ της ΕΕ και της Ιρλανδίας... Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει haircut, κάτι που θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές».

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ερωτηθείς αν το Δουβλίνο έχει ζητήσει έκτακτη οικονομική βοήθεια από την ΕΕ απάντησε: «Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω ... Από την Ιρλανδία εξαρτάται η υποβολή ενός τέτοιου είδους αιτήματος».

Πρόσθεσε πως σήμερα και χθες είχε συνομιλίες με τους συναδέλφους τους άλλων χωρών «όχι μόνο για την Ιρλανδία» και συμπλήρωσε: Η ιδέα πως κάτι σοβαρά πρόκειται να συμβεί από στιγμή σε στιγμή είναι κάτι που δεν ισχύει».

Νωρίτερα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν διαβεβαίωσε πως η χώρα του έχει πλήρη χρηματοδότηση έως τον Ιούνιο του 2011 και διαθέτει σημαντικά αποθέματα μετρητών, έτσι δεν θα είχε νόημα να απευθυνθεί για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF.

«Γιατί να προσφύγουμε στο μηχανισμό στις συνθήκες αυτές; Δεν θα είχε νόημα. Θα στέλναμε σήμα στις αγορές ότι δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε οι ίδιοι τις υποθέσεις μας» πρόσθεσε, σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

Πάντως, τα επιτόκια των διετών ομολόγων της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας μειώθηκαν τουλάχιστον 70 μονάδες βάσης (0,7 εκατοστιαίας μονάδας) το απόγευμα, μετά το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της G 20 στη Σεούλ, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

«Το ανακοινωθέν της G 20 ήταν θετικό για το χρέος της Ιρλανδίας και αυτό επεκτάθηκε και στο χρέος των άλλων χωρών της Περιφέρειας της Ευρωζώνη» δήλωσε ο κ. Ντέιβιντ Σνάουτζ, υπεύθυνος στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της Commerzbnk στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι «είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε κάποια σταθεροποίηση και μείωση των spreads της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας».

Το επιτόκιο του διετούς ιρλανδικού ομολόγου μειώθηκε κατά 1,21 εκατοστιαίες μονάδες στο 6,48%. Το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε στην περιοχή των 900 μ.β. από 920 μ.β. που ήταν το πρωί.

Σε ανακοίνωσή τους από τη Σεούλ, οι Υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Μεγάλης Βρετανίας ανέφεραν ότι «ο οποιοσδήποτε νέος μηχανισμός για την αντιμετώπιση κρίσεων στην Ευρωζώνη θα τεθεί σε ισχύ μετά τα μέσα του 2013 και δεν θα έχει καμία επίπτωση στις τρέχουσες συναλλαγές ομολόγων».