Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2002 10:17

Τρίτη συνεχόμενη πτώση στο Τόκιο

ΑΠΩΛΕΙΕΣ για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψαν σήμερα οι ιαπωνικές μετοχές μετά τη νέα χθεσινή υποχώρηση των μετοχικών αξιών στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/12/06/265649.htm και εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας.

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε πτώση κατά 0,61% και διαμορφώθηκε στις 8.863,26 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υποχώρησε μέχρι τις 8.805,04 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, οι συνολικές του απώλειες φθάνουν το 3,82%.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις έκλεισε στις 860,65 μονάδες μειωμένος κατά 0,72% ανεβάζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 3,6%.

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε η ανακοίνωση ότι ο δείκτης των βασικών οικονομικών μεγεθών υποχώρησε τον Οκτώβριο στις 44,4 μονάδες από 66,7 μονάδες -σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία- το Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι ο παραπάνω δείκτης, ο οποίος αποτελεί ένδειξη για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας κατά τους προσεχείς μήνες, υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων το οποίο αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν τον Οκτώβριο κατά 2,3% σε μηνιαία βάση.

Τα παραπάνω αποθαρρυντικά στοιχεία έδωσαν αφορμή για ρευστοποιήσεις σε μετοχές εταιρειών που βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στην ιαπωνική αγοράς. Η μετοχή της KDDI, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία, υποχώρησε κατά 3,69%. Σημαντική πτώση (2,39%) σημείωσε και η μετοχή της αλυσίδας καταστημάτων λιανικής Ito Yokado.

Αντιθέτως, το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάσθηκε σε μετοχές από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας μετά την είδηση ότι η αμερικανική Intel αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την κερδοφορία της στο τέταρτο τρίμηνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/12/06/265708.htm . Οι μετοχές των εταιρειών Tokyo Electron και Advantest, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών, ενισχύθηκαν κατά 3,37% και 2,77% αντιστοίχως.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΓΑΣ