Σε αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος του 2009 προχώρησε η Eurostat. Το έλλειμμα αναθεωρήθηκε στο 15,4% και το δημόσιο χρέος στο 126,8% του ΑΕΠ. ΥΠΟΙΚ: Αίρονται οι επιφυλάξεις για τα δημοσιονομικά μας δεδομένα.
Σε αναθεώρηση προς τα πάνω των στοιχείων για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος του 2009 προχώρησε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.
Όπως ανακοινώθηκε, το περυσινό έλλειμμα αναθεωρήθηκε στο 15,4% του ΑΕΠ από 13,6% που είχε εκτιμηθεί τον περασμένο Απρίλιο, ενώ το δημόσιο χρέος αναθεωρήθηκε στο 126,8% του ΑΕΠ από 115%.
Η Eurostat αναθεώρησε επίσης τα δημοσιονομικά στοιχεία για τα ελλείμματα των ετών 2008, 2007 και 2006. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, το 2008 εκτιμάται στο 9,4% του ΑΕΠ, έναντι 6,4% το 2007 και 5,7% το 2006. Το δημόσιο χρέος το 2008 εκτιμάται στο 110,3%, έναντι 105% το 2007 και 106,1% το 2006.
Το έλλειμμα του 2010 εκτιμάται πλέον σε 9,4% και το χρέος στο 144% του ΑΕΠ.
Iκανοποίηση εξέφρασαν οι Βρυξέλλες, για το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια η Eurostat επικύρωσε απολύτως τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.
Κληθείς να σχολιάσει τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ελληνικό έλλειμμα και χρέος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αμαντέο Αλταφάζ, τόνισε ότι αυτή τη φορά οι εκτιμήσεις της Eυρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι χωρίς επιφυλάξεις και πως «μια για πάντα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι αξιόπιστα και διαφανή».
«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς είναι η πρώτη φορά, ύστερα από πέντε ή έξι χρόνια, που τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία δεν συνοδεύονται από αστερίσκους και επιφυλάξεις», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ελληνικά στοιχεία υπολογίστηκαν βάσει των λογιστικών προτύπων της Eurostat, είναι αξιόπιστα και τα επικυρώνει, όχι μόνο η Eurostat, αλλά όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι.
«Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της και βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
Ερωτηθείς αν η επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός του 2011 ή σε διάστημα τριετίας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αμαντέο Αλταφάζ, απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι είναι μεταξύ των θεμάτων που διαπραγματεύεται η τρόικα με τις ελληνικές αρχές.
Ο κ. Αλταφάζ επεσήμανε ότι εκπρόσωποι της τρόικας βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσουν, όπως κάθε τρίμηνο, την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι βάσει αυτής της αξιολόγησης θα αποφασιστεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά το 2010, υπενθύμισε ότι ο στόχος ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το 2009.
ΥΠΟΙΚ: Αίρονται οι επιφυλάξεις για τα δημοσιονομικά μας δεδομένα
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι με τη δημοσιοποίηση των ανωτέρω στοιχείων η Eurostat αίρει όλες τις επιφυλάξεις για τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας.
«Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα από τη Eurostat είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας και της σκληρής και επισταμένης δουλειάς τόσο της Eurostat, όσο και της νεοσύστατης ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστική Αρχής και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη παροχή δημοσιονομικών στατιστικών», υπογραμμίζει το υπουργείο.
Όπως σημειώνει, «με τη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat κλείνει ο κύκλος της αμφισβήτησης και της αναξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών δεδομένων και ολοκληρώνεται ένα ακόμη βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών, των διεθνών εταίρων και των αγορών απέναντι στη δημοσιονομική διαχείριση της Ελλάδας».
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν σήμερα αποκαλύπτουν με τον πιο επίσημο τρόπο το μέγεθος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας έως το 2009, όπου το έλλειμμα έφτασε το 15,4% του ΑΕΠ ή τα 36,2 δισ. ευρώ «ως αποτέλεσμα της διόγκωσης του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό, της τραγικής επιδείνωσης των αποτελεσμάτων επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου που με βάση την ισχύουσα μεθοδολογία υπολογισμού του ελλείμματος από τη Eurostat έπρεπε να έχουν ενταχθεί στο δημοσιονομικό ισοζύγιο και στη σημαντική επιδείνωση του ισοζυγίου των ασφαλιστικών φορέων».
Το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε από το 13,6% του ΑΕΠ στο 15,4% του ΑΕΠ ή 36.150 εκατ. ευρώ. Μια αύξηση κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Όπως σημειώνει το υπουργείο, η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στην ένταξη στην Γενική Κυβέρνηση δημοσίων οργανισμών (αύξηση του ελλείμματος κατά 0,7% ΑΕΠ), στην προσαρμογή των λογαριασμών των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ (αύξηση ελλείμματος κατά 0,9% ΑΕΠ) και στη μείωση του ΑΕΠ του 2009 (αύξηση του ελλείμματος κατά 0,2%).
«Η αναθεώρηση επηρεάζει προφανώς και τα στοιχεία του δημοσίου χρέους, στο οποίο ενσωματώθηκαν τα συσσωρευμένα χρέη των δημοσίων επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στην Γενική Κυβέρνηση», αναφέρει το υπουργείο και σημειώνει πως το χρέος Γενικής Κυβέρνησης του 2009 αναθεωρήθηκε στα 298.032 εκατ. ευρώ ή 126,8% του ΑΕΠ από το 115,4% του ΑΕΠ, μια αύξηση 11,4 μονάδων του ΑΕΠ.
Η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στην ένταξη ΔΕΚΟ στα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης (αύξηση χρέους κατά 7,75% ΑΕΠ ή 18.204 εκατ. ευρώ) και στην προσαρμογή των off-market swaps (αύξηση χρέους κατά 2,3% του ΑΕΠ ή 5.530 εκατ. ευρώ).
«Το ύψος του ελλείμματος του 2009, όπως διαμορφώνεται μετά την πραγματική αποτύπωση της δημοσιονομικής κατάστασης που κληροδοτήθηκε στη χώρα και στους πολίτες από την προηγούμενη Κυβέρνηση, οδηγεί σε ένα ακόμη πιο δυσμενές σημείο εκκίνησης για το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Παρά τη νέα δυσμενέστερη αφετηρία, επισημαίνει το υπουργείο, η Ελλάδα καταφέρνει τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που έχει επιτευχθεί ποτέ στη χώρα – και στην Ευρωζώνη. Από ένα έλλειμμα 15,4% του ΑΕΠ το 2009 μετά την αναθεώρηση των στοιχείων το έλλειμμα το 2010 μειώνεται σε 9,4%. «Σε απόλυτους αριθμούς από άνω των 36 δισ. ευρώ το 2009 σε περίπου 22 δισ. ευρώ το 2010. Μία μείωση που ξεπερνά τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ.»
«Η πρωτόγνωρη αυτή μείωση είναι και η απάντηση σε όσους μιλούν για "υστερήσεις", "αποτυχία" και "ελάχιστη μείωση του ελλείμματος" στην εκτέλεση του πιο δύσκολου προϋπολογισμού των τελευταίων δεκαετιών», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας πως αν δεν είχε υπάρξει η αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος, η Ελλάδα θα επιτύγχανε το στόχο του 8,1%.
«Με αυτά τα δεδομένα συνεχίζεται, αλλά από μια νέα αφετηρία για το 2010, η προσπάθεια για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων του Προγράμματος και τη δραστική μείωση του ελλείμματος έως το 2014. Η μείωση αυτή του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί. Θα γίνει κυρίως από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του κράτους, ώστε τα χρήματα του φορολογούμενου να πιάνουν τόπο», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Συνάντηση ΥΠΟΙΚ με τρόικα
Η ελεγκτές της τρόικας πάντως (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), που συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών στο πλαίσιο του ελέγχου για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου στη χώρα μας, φέρεται να ζητούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα.
Μεταξύ αυτών είναι η άμεση μείωση του ευρύτερου δημοσίου τομέα κατά 30%, το κλείσιμο προβληματικών και ζημιογόνων φορέων και επιχειρήσεων του δημοσίου και των δήμων- με απολύσεις των υπαλλήλων για τους οποίους παύουν να υφίστανται οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας-, το άνοιγμα έως το τέλος του έτους όλων ανεξαιρέτως των κλειστών επαγγελμάτων, οι νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, όπως με την αντικατάσταση των κλαδικών με ατομικές συμβάσεις, οι δραστικές περικοπές στις δαπάνες για άμυνα, υγεία, παιδεία και οι νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.
Παράγοντες του υπουργείου επισήμαναν μετά τη συνάντηση, ότι αυτή ήταν σε καθαρά τεχνικό επίπεδο και αφορούσε στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και στα μεγέθη του νέου, αλλά και στην πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών.
ΝΔ: Λόγω αστοχιών του 2010, τα όποια νέα μέτρα
Έντονη κριτική με αφορμή τα αναθεωρημένα στοιχεία του ελλείμματος δέχθηκε η κυβέρνηση από τη ΝΔ, με τον αναπληρωτή τομεάρχη οικονομίας Ν. Μηταράκη να σημειώνει ότι «όποια νέα μέτρα ληφθούν, θα είναι αποτέλεσμα αστοχιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010».
«Αστοχιών», πρόσθεσε, «που η Νέα Δημοκρατία είχε έγκαιρα προβλέψει. Αστοχιών, όπως η μη αύξηση των φορολογικών εσόδων, λόγω της ασφυξίας της αγοράς».
«Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα αύξηση του αναμενόμενου ελλείμματος του 2010 στο 9,4%. Όπως, επίσης, ανακοίνωσε την τέταρτη κατά σειρά (!) αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,4%», ανέφερε ο κ. Μυταράκης.
«Ήδη, την 5η Οκτωβρίου, ο Υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι “η αύξηση του ελλείμματος του 2009, όποια και αν είναι αυτή, έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010”», κατέληξε.
Αλ. Παπαρήγα: Κίνηση-πρόφαση για νέα μέτρα
Κίνηση-πρόφαση για να δικαιολογηθούν νέα βαρύτατα αντιλαϊκά μέτρα χαρακτήρισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την αναθεώρηση του ελλείμματος, η οποία, όπως σήμειωσε είναι συνέπεια της αλλαγής του λογιστικού προτύπου της ΕΕ.
Προέβλεψε συγκεκριμένα ότι τα νέα μέτρα θα έχουν μεγάλες συνέπειες για τους εργαζόμενους και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν ότι η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές σημαίνει αποδοχή του ΔΝΤ, επισήμανε πως η αναφορά αυτή πρέπει να κάνουν όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ να το σκεφθούν. Πρόσθεσε ότι ο λαός πρέπει να δώσει την απάντησή του τους επόμενους μήνες και στη ΝΔ που, όπως ανέφερε, της αρέσει ο διάλογος για συναίνεση.
ΛΑΟΣ: Τα εκλογικά παιχνίδια τελείωσαν
Την εκτίμηση ότι «η οικονομία δεν πρόκειται να γυρίσει σε τροχιά ανάκαμψης αν δεν υπάρξει Εθνική στρατηγική για επιμήκυνση του συνολικού χρέους και επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου» κάνει ο ΛΑΟΣ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος, «η θαυμαστή υπομονή του ελληνικού λαού, ενδέχεται να καμφθεί από τις πιέσεις της ακροαριστεράς που βγήκε ενισχυμένη από την αντιμνημονιακή ρητορική του κ. Σαμαρά».
«Τα εκλογικά παιχνίδια τελείωσαν. Το επόμενο εξάμηνο είναι εξαιρετικά απαιτητικό. Τα σημάδια για εθνική συνεννόηση πρέπει να γίνουν πιο ευδιάκριτα», τονίζει ο ΛΑΟΣ.
Αλ. Τσίπρας: Νέα προσυμφωνημένα μέτρα μετά το αναθεωρημένο έλλειμμα
«Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από το κλείσιμο της αυτοδιοικητικής κάλπης, και η σιγή ασυρμάτου που είχε κηρύξει η Eurostat προκειμένου να διευκολύνει την κυβέρνηση να κάνει εκλογές, έληξε», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας, με αφορμή την ανακοίνωση του αναθεωρημένου ελλείμματος http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1897479 .
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ακόμη ότι «το αναθεωρημένο έλλειμμα έχει ήδη φορτωθεί στην πλάτη της ελληνικής οικονομίας και θα αποτελέσει την αφορμή για νέα ακόμα πιο σκληρά και αντικοινωνικά μέτρα». «Μέτρα όμως, που είναι ήδη προσυμφωνημένα από την υπογραφή του μνημονίου τον προηγούμενο Μάη», πρόσθεσε.
Δημοκρατική Αριστερά: Ζοφερό μέλλον για τη χώρα
«Τα μεγέθη ελλείμματος και χρέους είχαν προαναγγελθεί», αναφέρει εκ μέρους της ΔΑ ο Ανδρέας Παπαδόπουλος και συμπληρώνει: «Αποτελούν μια ακόμη δραματική πραγματικότητα, που μαζί με την παντελή έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, αλλά και τις ακολουθούμενες πολιτικές της κυβέρνησης προοιωνίζουν ένα ζοφερό μέλλον για τη χώρα».
«Η προεκλογική περίοδος αλλά και τα αποτελέσματα των εκλογών ανέδειξαν ότι η ελληνική κοινωνία αναζητά ένα δίκαιο δρόμο μείωσης των ελλειμμάτων, της απεξάρτησης από την υπερχρέωση και επομένως την ανατροπή της πελατειακής διαχείρισης των προνομίων και της φοροδιαφυγής», συμπληρώνει.