Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010 17:58

Πρόστιμα 3,152 εκατ. ευρώ για παραβάσεις σε τιμοκαταλόγους χονδρικής

Πρόστιμα συνολικού ύψους 3.152.000 ευρώ, επέβαλε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε χονδρεμπορικές επιχειρήσεις για 28 παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στα κοστολογικά στοιχεία τιμοκαταλόγων χονδρικής.

Πρόστιμα συνολικού ύψους 3.152.000 ευρώ, επέβαλε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε χονδρεμπορικές επιχειρήσεις τροφίμων, εισαγωγής και εμπορίας ελαστικών, φυτοφαρμάκων, σέρβις αυτοκινήτων κ.α. για 28 παραβάσεις (ελλιπή κοστολογικά στοιχεία) μετά από ελέγχους της αρμόδιας υπηρεσίας στο πλαίσιο της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να προαναγγέλλουν και να τεκμηριώνουν στο υπουργείο τις μεταβολές των τιμών χονδρικής πριν την κοινοποίησή τους στους εμπορικούς τους συνεργάτες.

Επίσης, μετά από έρευνα του υπουργείου, διαπιστώθηκαν 11 παραβάσεις λόγω μη υποβολής τιμών καταλόγων τιμών χονδρικής, κυρίως σε εταιρείες τροφίμων, στις οποίες και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 330.000 ευρώ.

Συνολικά, η υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς της γενικής γραμματείας Εμπορίου και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Κοστολόγησης και Έρευνας Αγοράς έλαβε 273 τιμοκαταλόγους χονδρικής με μεταβολές τιμών από την αρχή του 2010.

«Κύριο μέλημα του υπουργείου είναι η επιβολή του νόμου, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του καταναλωτή», τόνισε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντ. Ρόβλιας.

Όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο, ο έλεγχος της αγοράς με σκοπό την αποφυγή φαινομένων που αποτελούν πηγή κερδοσκοπίας, συνεχίζεται και στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκε έλεγχος σε εταιρείες που είναι υπόχρεες βάση του άρθρου 9 της ΑΔ 07/09 να προαναγγέλλουν και να τεκμηριώνουν στην αρμόδια υπηρεσία τις μεταβολές των τιμών χονδρικής (ελλιπή κοστολογικά στοιχεία) πριν την κοινοποίησή τους στους εμπορικούς τους συνεργάτες.