Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010 18:36

Πρωτοβουλίες Κομισιόν για την καλύτερη απορρόφηση κονδυλίων

Να επιστρατεύσει εμπειρογνώμονες εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να απορροφήσει τα περισσότερα από 20 δισ. ευρώ με τα οποία έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι το 2013.

Να επιστρατεύσει εμπειρογνώμονες εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να απορροφήσει τα περισσότερα από 20 δισ. ευρώ με τα οποία έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι το 2013. Αναγνωρίζοντας εξάλλου τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, η Ε.Ε. έχει διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδότηση των έργων μέσω της δυνατότητας να χρηματοδοτήσει η Ελλάδα το 20%-25% -της εθνικής συμμετοχής για την υλοποίηση των προγραμμάτων- με δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων ο σύμβουλος στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής, Βιλεμπρόρντους Σλόιτερς, το μεσημέρι, στο πλαίσιο της παρουσίασης της 5ης Έκθεσης για την Ευρωπαϊκή Οικονομική, Κοινωνική και Εδαφική Συνοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Σλόιτερς, «είναι σημαντικό να απορροφούνται γρήγορα τα κονδύλια για να βγει η χώρα από την κρίση». Μέχρι στιγμής, η απορροφητικότητα της Ελλάδα στο πρόγραμμα 2007-2013 ανέρχεται στο 14% - 15%. Η χαμηλότερη απορροφητικότητα παρουσιάζεται σε περιβάλλον, εκπαίδευση, ψηφιακή σύγκλιση και διοικητική μεταρρύθμιση. Αντιπαραθέτοντας την Εγνατία οδό, της οποίας η πραγματοποίηση στάθηκε δυνατή χάρη στην εταιρεία «Εγνατία Α.Ε.» με τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου που στάθηκε αδύνατος από τον ΟΣΕ, ο κ. Σλόιτερς σημείωσε: «Γι' αυτό πλέον δεν θα χρηματοδοτούμε έργα, εάν δεν υπάρχει αξιόπιστος οργανισμός για την υλοποίηση του έργου».

Στις αρχές του χρόνου θα αρχίσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, μια διαδικασία ρουτίνας, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπεται από τον Κανονισμό και γίνεται όταν περάσουν τέσσερα χρόνια από την έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων προκειμένου να διαπιστωθεί πού υπάρχει πρόοδος και πού υστέρηση. «Επιτάσσεται η συγκέντρωση και η στοχοποίηση στα προγράμματα που πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουν και στις δράσεις που ήδη προχωρούν», εξήγησε ο κ. Σλόιτερς.

Όπως επισημάνθηκε εξάλλου, στο νέο προϋπολογισμό (2014- 2020) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιζητά επενδύσεις που θα συμβάλλουν στη μακροχρόνια ανάπτυξη της χώρας. Γι' αυτό θα σταματήσουν οι κατατμημένες (αποσπασματικές και συνήθως μικρές) επενδύσεις που δεν έχουν μακροχρόνιο αντίκρισμα, θα μειωθούν οι μη στοχευμένες επενδύσεις και θα δοθεί έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία.

Οι περιφέρειες της Ευρώπης θα χωρισθούν σε ανεπτυγμένες, ενδιάμεσες και λιγότερο ανεπτυγμένες. Στις πρώτες θα συμπεριλαμβάνεται η Αττική, οι περιφέρειες Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας θα κατατάσσονται στην τρίτη κατηγορία και οι υπόλοιπες στη δεύτερη κατηγορία. Η κατάταξη θα γίνει με βάση τον πληθυσμό και το ΑΕΠ.

Έμφαση ακόμη θα δοθεί σε περιοχές με ειδικό γεωγραφικό και δημογραφικό χαρακτήρα, ενώ θα ενισχυθούν περιφερειακοί και τοπικοί φορείς και θα υπάρξει αυξημένη υποστήριξη για να αποκτήσουν τις αναγκαίες ικανότητες για αξιοποίηση των κονδυλίων.

Η δημόσια διαβούλευση για την περίοδο 2014-2020 ξεκίνησε με την παρουσίαση της 5ης έκθεσης για την ευρωπαϊκή οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή την 11η Νοεμβρίου. Η διαβούλευση θα κλείσει τον Φεβρουάριο 2011 και την άνοιξη η Επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της για το νέο προϋπολογισμό.

Στους στόχους της περιόδου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: η αύξηση της απασχόλησης στο 75% από 69%, η μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου στο 10%, η αύξηση στο 40% της απασχόλησης του πληθυσμού ηλικίας 30 -34 ετών με πτυχίο έναντι 32,3% που ισχύει σήμερα, η μείωση του αριθμού των φτωχών από 120 εκατ. που είναι σήμερα σε λιγότερο από 100 εκατ.

Σε ό,τι αφορά στην κλιματική αλλαγή, στόχος είναι η μείωση κατά 20% των εκπομπών αερίων, η αύξηση κατά 20% της χρήσης ΑΠΕ και η μείωση κατά 20% στη χρήση ενέργειας, ενώ αναφορικά με την έρευνα και την τεχνολογία, στόχος είναι οι επενδύσεις να ανέλθουν στο 3% του ΑΕΠ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ