«Φωτιές» άναψαν οι σημερινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος έθεσε ζήτημα άμεσης εξυγίανσης των «άρρωστων» ΔΕΚΟ και κατάργησης των άχρηστων φορέων, οργανισμών και θέσεων του Δημοσίου. Εντονες αντιδράσεις από τη ΓΣΕΕ και τα κόμματα της Αριστεράς.
«Φωτιές» άναψε η σημερινή τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος επισήμανε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ότι «αν δεν υπάρξει το αναγκαίο πολιτικό θάρρος ώστε να προχωρήσουμε στην κατάργηση θέσεων του δημοσίου, η προσπάθεια ανόρθωσης θα πέσει στο κενό και με μαθηματική ακρίβεια θα πτωχεύσουμε».
Ο κ. Δασκαλόπουλος έθεσε ζήτημα άμεσης εξυγίανσης των «άρρωστων» ΔΕΚΟ και κατάργησης των άχρηστων φορέων, οργανισμών και θέσεων του Δημοσίου. «Ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει υπεράριθμους υπαλλήλους, ωστόσο έχει ήδη απολέσει 160 χιλιάδες θέσεις επειδή χρεοκόπησε το Δημόσιο, και γι' αυτούς δεν ακούγονται παρά μόνο κροκοδείλια δάκρυα από τους επαγγελματίες προστάτες του λαού μας», επισήμανε μεταξύ άλλων http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1897959 .
Οι θέσεις του κ. Δασκαλόπουλου πυροδότησαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς και των συνδικάτων.
Αποστάσεις από τις δηλώσεις του προέδρου των Βιομηχάνων πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ξεκαθαρίζοντας ότι ο κ. Δασκαλόπουλος εκφράζει τις απόψεις του Συνδέσμου του οποίου είναι πρόεδρος. Η κυβέρνηση έχει τις δικές της απόψεις και είναι αυτή που παίρνει τις αποφάσεις, σχολίασε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς σχετικά.
ΚΚΕ: Θράσος από τους μεγαλοεπιχειρηματίες
Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του Κομμουνιστικού Κόμματος, τονίζοντας ότι «οι μεγαλοεπιχειρηματίες προκαλούν με θράσος όταν αναφέρονται στο πελατειακό κράτος του οποίου αποτελούν προνομιακούς πελάτες, με αποτέλεσμα την διόγκωση του δημόσιου χρέους».
«Αξιώνουν απολύσεις στο δημόσιο στο όνομα των εργαζομένων που αυτοί απέλυσαν και τους αρπάζουν ακόμα και το πενιχρό επίδομα ανεργίας», επισήμανε το ΚΚΕ, κατηγορώντας ταυτόχρονα το ΣΕΒ ότι «απαιτεί να κοπούν και οι ελάχιστες κρατικές κοινωνικές δαπάνες προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω η χρηματοδότησή τους από το κράτος καθώς και οι φοροαπαλλαγές τους».
Αυτό που επιδιώκουν, πρόσθεσε το ΚΚΕ είναι «να μη μείνει τίποτα όρθιο από τις εργατικές κατακτήσεις στο εργασιακό και στους μισθούς, για να γίνουν αυτοί πιο ισχυροί και ανταγωνιστικοί». «Απαιτούν», συμπλήρωσε, «να κλείσουν οι πρώην ΔΕΚΟ για να διασφαλίσουν νέα πεδία για την κερδοφορία τους σε βάρος της λαϊκής οικογένειας και των εργαζόμενων των συγκεκριμένων κλάδων».
ΣΥΡΙΖΑ: Κροκοδείλια δάκρυα από το ΣΕΒ
«Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, με ανοιγμένη την όρεξη από τα "ορεκτικά" που η κυβέρνηση προσέφερε μέχρι τώρα στους βιομήχανους ζητάει τώρα ως "κύριο πιάτο" εκτός από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο», σχολίασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης.
«Τολμάει μάλιστα να τις ζητάει ως αντιστάθμισμα στις 160.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τους εργάτες/τριες που έχασαν τη δουλειά τους», συμπλήρωσε σε δήλωσή του.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι αυτοί που έχασαν τις δουλειές τους στον ιδιωτικό τομέα, τις έχασαν γιατί «οι βιομήχανοι που εκπροσωπεί ο κ. Δασκαλόπουλος, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, τους απέλυσαν» Και όσους δεν απέλυσαν, συμπλήρωσε, τους μετέτρεψαν σε σύγχρονους σκλάβους χωρίς εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα».
Ο κ. Στρατούλης επισήμανε ακόμη ότι ο κ. Δασκαλόπουλος ζητάει απολύσεις στο δημόσιο και κατάργηση της μονιμότητας, «όχι γιατί αγωνιά για το δημόσιο πλούτο που κατασπαράζουν και λεηλατούν τόσα χρόνια οι βιομήχανοι, αλλά για να τους λυθούν στα χέρια για ακόμα περισσότερες απολύσεις και εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα».
Σκληρή γλώσσα από τη ΓΣΕΕ
Πυρά κατά του ΣΕΒ, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, σημειώνοντας πως «η στάση και οι δηλώσεις του κ. Δασκαλόπουλου παραπέμπουν στην παροιμία ''ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται''».
«Οι υπεύθυνοι για τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, για τη μεγάλη στρατιά ανέργων, τολμούν να υποδείξουν στη κυβέρνηση και την τρόικα, απολύσεις στο δημόσιο τομέα της οικονομίας», σχολίασε.
«Αν ο δημόσιος τομέας χρεοκόπησε όπως λένε, αυτό οφείλεται – πέραν των άλλων – γιατί οι επιχειρηματίες φοροδιαφεύγουν – φοροκλέπτουν – και δεν πληρώνουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία», πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος.
Έκανε επίσης λόγο για «κρατικοδίαιτη και επιδοτούμενη επιχειρηματικότητα», η οποία, όπως είπε, «κάνει πως δεν καταλαβαίνει», προτρέποντας σε απολύσεις εργαζομένων, όταν πολλοί εκ των εκλεκτών μελών τους, λεηλάτησαν το κράτος και εξακολουθούν να το λεηλατούν».