Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010 06:27

Μεγάλη υποχώρηση του ευρώ

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου διαπραγματεύθηκε το ευρώ εν μέσω ανησυχιών ότι η αποτυχία διάσωσης της Ιρλανδίας θα επιτρέψει την επέκταση της κρίσης του τραπεζικού της συστήματος.

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου διαπραγματεύθηκε το ευρώ εν μέσω ανησυχιών ότι η αποτυχία διάσωσης της Ιρλανδίας θα επιτρέψει την επέκταση της κρίσης του τραπεζικού της συστήματος.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων έναντι του γιέν μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Federal Reserve της Ατλάντας, Ντένις Λόκχαρτ, ότι επιπλέον αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα δεν στοχεύουν στην υποτίμηση του δολαρίου. Τα δολάρια της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας διαπραγματεύθηκαν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ καθώς οι ανησυχίες ότι η Κίνα θα λάβει μέτρα για να περιορίσει τον πληθωρισμό και οι απώλειες των μετοχών περιόρισαν τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία για υψηλότερες αποδόσεις.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,3503 δολ. στις 11:23 π.μ. στο Τόκιο από 1,3489 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όταν άγγιξε το 1,3448, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 28 Σεπτεμβρίου. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 112,48 γιέν μετά την χθεσινή του υποχώρηση έως 0,4%. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 83,31 γιέν από 83,29 γιέν. Χθες άγγιξε τα 83,59 γιέν, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 5 Οκτωβρίου.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, Ολι Ρεν, είπε ότι τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος της Ιρλανδίας επεκτείνονται. Η Ιρλανδία διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την παροχή βοηθείας.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράϊαν Κάουεν μιλώντας στο Κοινοβούλιο στο Δουβλίνο είπε ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα για οικονομική βοήθεια και επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την ομαλοποίηση των συνθηκών στις αγορές.

Το ευρώ έχει υποχωρήσει 7,5% φέτος μεταξύ των 10 νομισμάτων των αναπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Currency Indexes. Το δολάριο έχει υποχωρήσει 1,2%, ενώ το γιέν έχει σημειώσει άνοδο 12%.

Η άνοδος του δολαρίου ενδέχεται να περιοριστεί πριν τις εκθέσεις που προβλέπεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ περιορίστηκε και η έναρξη κατασκευής κατοικιών μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών.

Το δολάριο της Αυστραλίας άγγιξε χθες τα 97,25 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 29 Οκτωβρίου μετά τη δήλωση του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα για να περιορίσει την υπερβολική άνοδο των τιμών.

Το νόμισμα της Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε στα 97,64 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 97,67 σεντς. Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας διαπραγματεύθηκε στα 76,83 σεντς από 76,78 σεντς. Το νόμισμα άγγιξε χθες τα 76,53 σεντς, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 2 Νοεμβρίου.

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific Index των μετοχών της περιφέρειας υποχώρησε 0,5%. Ο Reuters/Jefferies CRB Index, δείκτης των πρώτων υλών, υποχώρησε χθες 3,2%.