Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010 19:36

ΔΝΤ: Τεχνικές οι συζητήσεις με την Ιρλανδία

Η αποστολή του ΔΝΤ στο Δουβλίνο δεν έχει ως στόχο να συζητήσει τους όρους ενός δανείου στη χώρα, δήλωσε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ Κ. Ατκινσον.

Η αποστολή του ΔΝΤ στο Δουβλίνο δεν έχει ως στόχο να συζητήσει τους όρους ενός δανείου στη χώρα, δήλωσε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ Κ. Ατκινσον. «Δεν είμαστε σε συζητήσεις για ένα πρόγραμμα βοήθειας σήμερα. Κάνουμε τεχνικές συζητήσεις αυτή τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, Πάτρικ Χόνοχαν, δήλωσε σήμερα ότι αναμένει να δει οι συζητήσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της Ιρλανδίας, να οδηγήσουν σε ένα δάνειο «πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» από τους εταίρους της στη ζώνη του ευρώ.

Παράλληλα, η κ. Ατκινσον εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι διαθέτουν την «επαρκή ικανότητα να ενεργήσουν» για την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ιρλανδίας.

«Έχουμε δει ότι η ΕΕ είναι ικανή να αντιδρά όταν εμφανίζονται οι κίνδυνοι. Αυτό έχει ήδη συμβεί φέτος», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «ένας ορισμένος αριθμός χωρών, οι θεσμοί της ΕΕ και εθνικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή μέτρα δημοσιονομικής μεταρρύθμισης, διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και μέτρα για την εγκαθίδρυση ειδικών μηχανισμών που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία».

«Δουλέψαμε μαζί τους, έχουμε άφθονους πόρους. Οι Ευρωπαίοι έχουν την ικανότητα να ενεργούν, ανάλογα με τις ανάγκες, και όταν είναι (αναγκαίο)», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ.