Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2002 14:59

Επιδείνωση του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απώλειες καταγράφουν αυτή την ώρα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 3.965,6 μονάδες μειωμένος κατά 1,19%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.137,19 μονάδες με απώλειες 1,52% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.138,97 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 2,14%. Ο δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών υποχωρεί κατά 1,26%, στις 2.499 μονάδες.

Η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος αποδίδεται στα απογοητευτικά νέα για την οικονομία της Γερμανίας, στην είδηση ότι η United Airlines, ο δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας του κόσμου, κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της, καθώς και σε ενδείξεις ότι αναμένεται πτωτικό άνοιγμα των χρηματιστηρίων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η γερμανική στατιστική υπηρεσία, η βιομηχανική παραγωγή στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης μειώθηκε τον Οκτώβριο κατά 2,1% σε σχέση με το Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 0,2%. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2001, υποχώρησε κατά 1,4%.

Πιέσεις δέχεται η μετοχή της Gucci Group NV. Ο υπ' αριθμόν τρία, παγκοσμίως, όμιλος ειδών πολυτελείας αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την πορεία των κερδών του φέτος λόγω επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των πωλήσεων το Νοέμβριο.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν επίσης η μετοχή της Pinault-Printemps-Redoute SA - η οποία ελέγχει ποσοστό άνω του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Gucci - καθώς και εκείνη της LVMH, της υπ' αριθμόν ένα εταιρείας ειδών πολυτελείας στον κόσμο.