Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010 05:40

Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές εν μέσω εικασιών ότι η στήριξη της ιρλανδικής κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτύχει να αναχαιτίσει την κρίση χρέους στην περιφέρεια.

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές εν μέσω εικασιών ότι η στήριξη της ιρλανδικής κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτύχει να αναχαιτίσει την κρίση χρέους στην περιφέρεια.

Οι μετοχές της Hyundai Motor Co., η οποία ξεπέρασε την Toyota Motor Corp. και κατέστη η μεγαλύτερη ασιατική αυτοκινητοβιομηχανία φέτος στην Ευρώπη, υποχώρησαν 3,9% στη Σεούλ. Οι μετοχές της Billabong International Ltd., της αυστραλιανής εταιρείας που κατασκευάζει εξοπλισμό για σερφ και εισπράττει περίπου το 23% των πωλήσεών της στην Ευρώπη, σημείωσαν απώλειες 1,1% στο Σύδνεϋ. Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας του κόσμου και μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αυστραλίας, υποχώρησαν 1% καθώς ο χαλκός και τα συμβόλαια του πετρελαίου σημείωσαν χθες απώλειες.

Ο MSCI Asia Pacific εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,7% φθάνοντας στις 461,65 στις 10:24 π.μ. στο Χονγκ Κονγκ, οδεύοντας να σημειώσει δέκατη πτώση σε 12 ημέρες. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ιαπωνία, λόγω αργίας. Φέτος – έως και χθες – ο περιφερειακός δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 12%.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index υποχώρησε 0,6% και στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 Index σημείωσε απώλειες 0,7%. Πτώση 0,5% σημείωσε στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi. Στην Κίνα, ο Shanghai Composite Index βυθίστηκε 1,7%. Τέλος στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε απώλειες 1,4%.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index κινήθηκε πτωτικά θέτοντας τέλος στην άνοδο τριών ημερών εν μέσω εικασιών ότι οικονομική βοήθεια στην Ιρλανδία θα αποτύχει να περιορίσει την κρίση χρέους στην Ευρώπη. Χθες στις 4 μ.μ. στη Νέα Υόρκη ο S&P 500 διαμορφώθηξκε στις 1.197,84 μονάδες μετά από απώλειες 0,2%. Ο Dow Jones Industrial Average (DJIA) σημείωσε απώλειες 24,97 μονάδων, ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στις 11.178,58 μονάδες.

Πτωτικά κινήθηκε το ευρώ και τα ιρλανδικά ομόλογα περιόρισαν την άνοδό τους μετά το σχόλιο της Moody’s Investors Service ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας στο Aa2 έγινε επειδή η οικονομική βοήθεια προς αυτήν θα αυξήσει την επιβάρυνση του χρέους της.

Το πακέτο διάσωσης απέτυχε να περιορίσει την εικοτολογία ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία θα ακολουθήσουν την Ιρλανδία στη δημιουργία ενός κεφαλαίου στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και μετά την διάσωση της Ελλάδας.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράϊαν Κάουεν είπε ότι η κυβέρνησή του θα παραιτηθεί μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις από το Πράσινο Κόμμα τον Ιανουάριο για εκλογές εν μέσω δυσφορίας των ψηφοφόρων για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση.

Το αργό πετρέλαιο κινήθηκε πτωτικά για δεύτερη ημέρα χθες στη Νέα Υόρκη εν μέσω εικασιών ότι η κρίση χρέους της Ευρώπης θα επεκταθεί και θα επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη μειώνοντας τη ζήτηση για καύσιμα. Το πετρέλαιο υποχώρησε 0,3% κλείνοντας στα 71,74 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Νymex). Τα συμβόλαια του χαλκού για παράδοση Μαρτίου βυθίστηκαν 2,1% φθάνοντας στα 3,76 δολ. η λίμπρα στις 10:55 π.μ. στη Νέα Υόρκη.

Μεταξύ των μετοχών που σημείωσαν άνοδο συγκαταλέγονται οι μετοχές της υπ΄αριθμόν 1 εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Αυστραλίας που αναριχήθηκαν κατά 2,6% φθάνοντας στα 2,72 δολ. η μία, μετά την αναβάθμιση των μετοχών της στο «overweight» από την JPMorgan Chase & Co., λέγοντας ότι οι επενδυτές υποτιμούν τη δυνητική άνοδο της τιμή των μετοχών.