Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο ξεκαθάρισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας τις δέκα προκλήσεις της οικονομίας για το 2011. Στόχος της κυβέρνησης, εξήγησε, είναι ο εξορθολογισμός του Δημοσίου και η αντιμετώπιση της σπατάλης. Ικανοποίηση Βρυξελλών για το πρόγραμμα εξυγίανσης.
Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα, στο πλαίσιο, όπως είπε, της τεράστιας δανειακής σύμβασης και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση στοχεύει να αντλήσει 7 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις την περίοδο 2011-2013. «Καταρχάς στα νέα κείμενα ο στόχος από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις τίθεται για 7 δισεκατομμύρια ευρώ την τριετία, με τουλάχιστον 1 δισ. το 2011», ανέφερε ο υπουργός.
Εθεσε ακόμη ως προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου την αντιμετώπιση της σπατάλης και της κακοδαιμονίας στο Δημόσιο Τομέα, η οποία θα βρεθεί, όπως είπε, στο επίκεντρο των επιδιώξεων της κυβέρνησης το 2011.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε ότι δε θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. «Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι ένας εξορθολογισμός του Δημοσίου τομέα, ο οποίος αλλού παρουσιάζει ελλείψεις και αλλού έχει υπεράριθμο προσωπικό. Ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε ακόμη ότι οι μετατάξεις που θα αφορούν μετακινήσεις υπαλλήλων στο στενό Δημόσιο τομέα, δε θα λογίζονται ως νέες προσλήψεις.
Εξήγγειλε ακόμη «πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο (με εξαίρεση τους ευαίσθητους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας), ενώ όσον αφορά στο καθεστώς που θα ισχύσει, εξήγησε ότι ο γενικός κανόνας θα είναι μία νέα πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Το κάθε υπουργείο, συνέχισε, θα συντάσσει ένα πρόγραμμα προσλήψεων, το οποίο και θα πρέπει να είναι συμβατό με τον κανόνα αυτό. Για το 2010, συμπλήρωσε, υπολογίζονται 40.000 συνταξιοδοτήσεις, γεγονός που θα ανοίξει 8.000 νέες θέσεις για το 2011.
Αναφορικά εξάλλου με το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων έκανε λόγο για αναμόρφωση του σχετικού πλαισίου, «σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους», επισημαίνοντας ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, υπό την αίρεση, ωστόσο, κάποιων περιορισμών.
Για το θέμα η υπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως το νέο κείμενο δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή να θεσπίσει τους όρους βάσει των οποίων θα γίνει η απόκλιση των επιχειρησιακών κάτω από τα όρια των συλλογικών.
Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε ανοικτός σε μια πιθανότητα επιμήκυνσης της δανειακής σύμβασης ή λήψης πρόσθετου δανείου, λέγοντας ότι στην όλη διαδικασία αποπληρωμής μπορεί να υπάρξει συζήτηση, αλλά «καμία απόφαση δεν υπάρχει τώρα για επιμήκυνση και καμία συζήτηση για πρόσθετο δανεισμό από το 2013».
Όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, παραμένει στόχος η έξοδος στις αγορές το 2011. «Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Τα υπόλοιπα θα έρθουν σε εύθετο χρόνο, ανάλογα με το πώς πάνε τα πράγματα», σημείωσε.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα των επαφών Ελλάδας και τρόικας, ο υπουργός ανέφερε ότι τα δύο κείμενα που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα(επικαιροποιημένο μνημόνιο και επικαιροποιημένες κατευθύνσεις οικονομικής πολιτικής), θα υπογραφούν εντός των επομένων δέκα ημερών.
Στο Ecofin του Δεκεμβρίου θα αποφασισθεί, με βάση σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εκταμίευση τον Ιανουάριο του τμήματος της τρίτης δόσης που αναλογεί στην ευρωζώνη.
Τον Δεκέμβριο, επίσης, θα πάρει τη σχετική απόφαση το ΔΝΤ και το τμήμα που του αναλογεί θα εκταμιευθεί μεταξύ 15 και 20 Δεκεμβρίου. Για την τέταρτη δόση (15 δισ. ευρώ), που θα εκταμιευθεί τον Μάρτιο 2011, ο έλεγχος από την τρόικα θα γίνει τον Φεβρουάριο.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας, αν και όπως είπε, η χώρα έχει καταφέρει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα όσα λίγοι πίστευαν ότι θα κατορθώσει, έχοντας επιτύχει ήδη τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που έχει γίνει ποτέ σε χώρα της ΕΕ.
Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία των τεράστιων διαρθωτικών αλλαγών που όπως είπε πρέπει να υλοποιηθούν για να έχουμε ανάπτυξη, επενδύσεις και θέσεις εργασίας και τόνισε ότι γίνεται από όλους αντιληπτό ότι το δημόσιο χρέος της χώρας δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι.
Πέρα από τα ποσοτικά κριτήρια, εξήγησε, υπάρχουν και διαρθρωτικά, που αποτελούν της άγκυρες του προγράμματος, και από την ικανοποίηση των οποίων, όπως είπε, εξαρτάται και η εκταμίευση της επομενης δόσης.
Μέσα από τις αλλαγές αυτές, πρόσθεσε, η χώρα θα περάσει στη δεύτερη φάση προσαρμογής, «που θα μας εγγυάται ότι θα μπορέσουμε να μειώσουμε το έλλειμμα τα επομενα χρόνια».
Πιο συγκεκριμένα, δίνοντας το περίγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών που θα προωθήσει η κυβέρνηση τα επομενα χρόνια και με αφορμή την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα για τη επικαιροποίηση του μνημονίου και την εκταμίευση της γ' δόσηςο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τις δέκα μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, οι οποίες είναι:
1. Η διαχειριση του ελέγχου των δημοσίων δαπανών
Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, θα τοποθετηθούν το α΄ τρίμηνο του 2011, οικονομικοί επιθεωρητές στους σημαντικότερους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Παράλληλα, θα καταρτισθεί Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Στρατηγικό Πλαίσιο 2012- 2014 (β΄ τρίμηνο 2011), με γενικές κατευθύνσεις για την αύξηση των εσόδων, τη μείωση των δαπανών και τις δημοσιονομικές προσαρμογές (μείωση του ελλείμματος από τα 17 δισ. ευρώ στα 6,4 δισ. ευρώ). Το πλαίσιο θα συζητηθεί αρχικά στην κυβέρνηση, στη συνέχεια με την τρόικα στον νέο έλεγχο τον Φεβρουάριο 2011 και στο τέλος θα ψηφισθεί από τη Βουλή.
2. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Μεταξύ άλλων, θα υπάρξουν εντός του Δεκεμβρίου τα σχέδια νόμου του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Δικαιοσύνης (π.χ. για την επιτάχυνση της φορολογικής δικαιοσύνης), ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η συγχώνευση Εφοριών και το α΄ τρίμηνο του 2011 θα γίνει η συνολική αναδιοργάνωση του υπουργείου Οικονομικών.
3. Η μείωση του ελλείμματος των δημόσιων οργανισμών
Το α΄ τρίμηνο του 2011 θα υπάρξει η συνολική πρόταση για καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων. «Είναι προφανές ότι θα υπάρξει μείωση προσωπικού στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ», είπε ο υπουργός, «αλλά πάντα μέσα στον κανόνα (μετατάξεις)». Σε κάθε ΔΕΚΟ θα εφαρμοστεί ξεχωριστό επιχειρησιακό σχέδιο και θα υπάρξει σχετική συζήτηση με τους εργαζόμενους.
4. Η μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα
Το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα είναι έτοιμο το β΄ τρίμηνο του 2011 και θα αρχίσει να λειτουργεί από το τέλος του 2011.
5. Η αντιμετώπιση της σπατάλης στην υγεία
Θα υπάρξουν λίστα φαρμάκων και μείωση των τιμών τους, νέο πλαίσιο προμηθειών και εσωτερικοί ελεγκτές στα νοσοκομεία.
6. Η αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων
Στο τέλος του έτους θα υπάρξει σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην αλλαγή υπουργού.
7. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων
Το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το α΄ τρίμηνο του 2011.
8. Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο δράσης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα παρουσιασθεί το δ΄ τρίμηνο του 2011.
9. Η ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα
Βασικοί άξονες είναι η αναδιάρθρωση της ΑΤΕ (δ΄ τρίμηνο 2010) και ο λειτουργικός διαχωρισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (α΄ τρίμηνο 2011). Ερωτηθείς εάν οι τράπεζες προτρέπονται για συγχωνεύσεις, ο υπουργός είπε ότι «τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάνουν πολύ σοβαρές και γενναίες κινήσεις. Το πώς επιλέγει κάθε τράπεζα να ενισχύσει τη θέση της (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, συγχώνευση, συνδυασμός αυτών) είναι δικό της θέμα. Είμαστε στην αρχή ενός ριζικού ανασχηματισμού του τραπεζικού συστήματος και θα δούμε πολλά βήματα».
10. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η προώθηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.
Σχεδιάζεται η απογραφή της δημόσιας περιουσίας (β΄ τρίμηνο 2011), ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα δημοσιοποιηθεί έως το τέλος του 2010. Στόχος είναι να εισπραχθούν 7 δισ. ευρώ το διάστημα 2011- 2013 και τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το 2011.
Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ακόμη ότι τα spreads των ομολόγων των κρατών της περιφέρειας της Ευρωζώνης σε σχέση με τα γερμανικά θα συνεχίσουν να εμφανίζουν διακυμάνσεις.
«Είμαστε σε ένα ρευστό περιβάλλον και θα συνεχίσει να είναι ρευστό. Τα spread, θα συνεχίσουν να έχουν επάνοδο προς τα πάνω και προς τα κάτω», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ικανοποίηση Βρυξελλών για το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης
Την ικανοποίηση των Βρυξελλών για την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα, μετά και την ολοκλήρωση της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της τρόικας στην Αθήνα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν.
Κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο Αμαντέο Αλταφάζ είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε γενικές γραμμές στο σωστό δρόμο, τονίζοντας ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου οι ποσοτικοί στόχοι που είχαν τεθεί έχουν εκπληρωθεί.
Ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου σημείωσε ακόμη ότι η μείωση κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες του ελλείμματος του 2010, από 15,4% του ΑΕΠ σε 9,4%, είναι υψηλότερη από το στόχο που είχε αρχικά τεθεί.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο κ. Αλταφάζ επισήμανε ότι -όπως και για τις προηγούμενες δόσεις των δανείων των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα- και σε αυτή την περίπτωση η Κομισιόν θα υιοθετήσει συστάσεις με βάση την έκθεση που θα εκπονήσουν οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει τη βάση για την απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι 14 χώρες-μέλη του ευρώ για την εκταμίευση της τρίτης δόσης προς την Ελλάδα ύψους 9 δισ. ευρώ.