Στραμμένα στην Ελλάδα και στην πρόοδο στη δημοσιονομικής της εξυγίανσης βρίσκονται τα βλέμματα των ξένων ΜΜΕ και των αναλυτών, καθώς η κρίση που ξέσπασε στην Ιρλανδία εντείνει την αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Στραμμένα στην Ελλάδα και στην πρόοδο στη δημοσιονομικής της εξυγίανσης βρίσκονται τα βλέμματα των ξένων ΜΜΕ και των αναλυτών, καθώς η κρίση που ξέσπασε στην Ιρλανδία εντείνει την αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Η σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το κλιμάκιο της Τρόικας στην Αθήνα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων ειδήσεων στους ιστοτόπους των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων και εφημερίδων.
Όπως μεταδίδει το Reuters, παρά τα προβλήματα με την είσπραξη φόρων, το σπάταλο σύστημα υγείας και τις ΔΕΚΟ, το ΔΝΤ και η ΕΕ επισήμαναν ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει ικανοποιητική προσπάθεια για να κατοχυρώσει την επόμενη δόση βοήθειας ύψους 9 δισ. ευρώ. «Οι οικονομολόγοι υποδέχθηκαν θετικά την είδηση για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης, ιδίως εν μέσω των απειλών της Αυστρίας ότι θα αποσύρει τη συνεισφορά της στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.
Στη «μεγαλύτερη προσπάθεια» που θα πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 αναφέρεται το δημοσίευμα του Bloomberg σχετικά με τις ανακοινώσεις της τρόικας. Το ειδησεογραφικό επισημαίνει τη δήλωση του αντιπροσώπου του κλιμακίου, Πουλ Τόμσεν, ότι το κόστος και το πλήγμα για την εμπιστοσύνη από οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους θα «υπερκάλυπτε» οποιοδήποτε όφελος, επιβεβαιώνοντας έτσι τις δηλώσεις των Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι δεν συζητείται καν το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης.
Για τις επιπτώσεις της λιτότητας στη σημερινή εικόνα της Ελλάδας κάνει λόγο σημερινό το άρθρο της Sydney Morning Herald, η οποία αναφέρει ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν πυροδοτήσει κύμα απεργιών στη χώρα. «Βουνά σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της Αθήνας εξαιτίας της τετραήμερης απεργίας των υπαλλήλων του δήμου ενάντια στις περικοπές μισθών και τις προγραμματισμένες απολύσεις συμβασιούχων». Όσον αφορά στην ψυχολογία των Ελλήνων, η αυστραλιανή εφημερίδα παρατηρεί ότι οι «Έλληνες παραδίδονται ολοένα περισσότερο στην απελπισία λόγω της κατάστασης».
«Η σκληρή στάση [των Ευρωπαίων εταίρων] σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δημόσιες βολές της Αυστρίας και της Γερμανίας σχετικά με τα πρωτοφανή δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, έχουν διαλύσει κάθε ελπίδα για επίτευξη πιο ευνοϊκών όρων αποπληρωμής εκ μέρους της Ελλάδας, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal στο σημερινό άρθρο που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή της τοποθεσία.
Ο ανταποκριτής του BBC στην Ελλάδα, Μάλκομ Μπάμπραντ, σημειώνει ότι «το διεθνές κλιμάκιο πιστεύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι και πρέπει να προχωρήσει σε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Όπως επισημαίνει στο σημερινό του άρθρο στον ιστότοπο του βρετανικού πρακτορείου, «[η τρόικα] θέλει να δει μεγαλύτερες εισπράξεις φόρων και πιο δραστικές περικοπές στον κλάδο υγείας και στις ΔΕΚΟ». Χαρακτηριστικά παραθέτει τη δήλωση του κ. Τόμσεν, με την οποία σημειώνει ότι θα προτιμούσε η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε απολύσεις, αλλά ελπίζει ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν μέσω της φυσικής διαρροής προσωπικού.
«Αναπόφευκτη» η αναδιάρθρωση σύμφωνα με ξένους αναλυτές
Ολοένα περισσότεροι αναλυτές διεθνώς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «οι διασώσεις δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να καθυστερούν το αναπόφευκτο», όπως αναφέρει στην ανάλυσή του στους The New York Times ο Λάντον Τόμας.
«Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αντί να πλήττουν τις οικονομίες τους με δραστικές δημοσιονομικές περικοπές, οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους πιέζοντάς τους να δεχθούν μερική απώλεια των επενδύσεών τους».
Παρ’ όλα αυτά, ο αναλυτής αναγνωρίζει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό να πυροδοτήσει πανικό στην αγορά. Για το λόγο αυτό, ο κ Λάντον τάσσεται υπέρ της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης χρέους η οποία, σε συνδυασμό με το πακέτο βοήθειας, θα συντομεύσουν τον δρόμο προς την ανάκαμψη για τις οικονομίες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρέους.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να γλιτώσουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία την αναδιάρθρωση χρέους», είναι η εκτίμηση του δρα Κένεθ Ρόγκοφ, καθηγητή του Χάρβαρντ εξειδικευμένου σε ζητήματα δημοσιονομικών κρίσεων. Την άποψη αυτή συμμερίζονται, σύμφωνα με τους NYT πολλοί ακόμη καταξιωμένοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και ο Νουριέλ Ρουμπινί.
Σίγουρη θεωρούν την ελεγχόμενη πτώχευσης της Ελλάδας και οι Financial Times, οι οποίοι ωστόσο επισημαίνουν ότι οι διεθνείς τραπεζίτες και νομικοί διαφωνούν σχετικά με τη χρονική στιγμή που πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.
«Κάποιοι τοποθετούν τη δραματική και σοκαριστική ανακοίνωση –η οποία θα συνοδευτεί από την ανεξέλεγκτη αντίδραση του κοινού- εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2011», ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και εκτιμούν ότι ίσως είναι καταλληλότερο το τρίτο τρίμηνο.
«Το τρίτο τρίμηνο είναι πιο πιθανό, αν και τόσο οι εμπειρογνώμονες της Γερμανίας όσο και οι πολιτικοί της Ελλάδας –οι οποίοι έχουν προφανώς κουραστεί από όλη αυτή την “ευρω-ανοησία”- είναι πιθανό να θελήσουν να αναβάλουν την ημερομηνία της πτώχευσης αφήνοντας το τρίτο τρίμηνο ελεύθερο για τις προγραμματισμένες τους διακοπές», αναφέρει με σαρκαστική διάθεση η βρετανική οικονομική εφημερίδα.