Η χώρα βρίσκεται σε αργό θάνατο, εκτιμά ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ προτείνοντας «μεταρρυθμίσεις σοκ».
Η χώρα βρίσκεται σε αργό θάνατο, εκτιμά ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα «Η Κρίση Μητέρα της Αλλαγής: Για μια Διαφορετική Ελλάδα» που οργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος για να τον ανατρέψουμε είναι με συσπείρωση δυνάμεων και πολιτική εθνικής συναίνεσης. Πρότεινε μάλιστα «μεταρρυθμίσεις σοκ», σημειώνοντας ότι το 30% του σημερινού κράτους είναι περιττό.
«Στις κανονικές χώρες, η κρίση είναι μητέρα της αλλαγής, αυτό όμως δεν ισχύει στην Ελλάδα», σημείωσε, προβλέποντας ότι το 2011 θα είναι μια αποκαλυπτική χρονιά τόσο σε οικονομικό και κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Όλα θα κριθούν το 2011 εάν θα επιβεβαιωθεί, δηλαδή το σενάριο που θέλει τη χώρα μας να καλύπτεται από οικονομικό παγετώνα, που θα καθηλώσει την Ελλάδα στην ύφεση και τον λαό της στη φτώχεια, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το δίλημμα που υπάρχει πλέον είναι εάν θα καταρρεύσουμε πλήρως ή όχι, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο και όχι υπό επιτήρηση, όπως λανθασμένα υποστηρίζουν κάποιοι.
Παρατήρησε ακόμη ότι η αποδυνάμωση των δυνάμεων που έχουν συνειδητοποιήσει την κρίση, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς ουσιαστικά απουσιάζουν εκείνα τα πρόσωπα που θα βοηθήσουν τον λαό να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της κρίσης και το βάθος της. «Μιλούν συνεχώς για το Μνημόνιο, με λαϊκίστικο τρόπο για να αποφύγουν την ουσία», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι στόχος πρέπει να είναι μόνο η διάσωση της χώρας, μέσω του άμεσου εξορθολογισμού του κράτους, της σύγκρουσης με τα συνδικαλιστικά συμφέροντα, της αναδιάρθρωσης της κρατικής μηχανής, ώστε να ξαναγίνει η χώρα μας ελκυστική στις ξένες επενδύσεις.
Αναφερόμενος στην εθνική συναίνεση, τη χαρακτήρισε ανέφικτη, υπό τις παρούσες συνθήκες και υποστήριξε ότι χρειάζεται νέα συμφωνία της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως για το που πρέπει να πάει η χώρα.
Παράλληλα, πρότεινε τη συγκρότηση εντός του 2011 μιας Επιτροπής κύρους από τη Βουλή, η οποία θα συντάξει ένα πενταετές πρόγραμμα αναγέννησης. Ένα πρόγραμμα, που θα ενσωματώνει τα μέτρα του Μνημονίου και θα πηγαίνει και μετά από αυτό. Μάλιστα, ανέφερε ότι το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να κριθεί με εκλογές από τον λαό, «εκλογές με ανοιχτά βιβλία» όπως είπε, και σημείωσε ότι μόνο έτσι θα επιτευχθεί πολιτικό consensus.
Πρότεινε επίσης ισχυρότερους ελεγκτικούς μηχανισμούς και σύσταση ενός ειδικού σώματος επιθεωρητών που θα πραγματοποιούν ουσιαστικούς ελέγχους στα οικονομικά του κράτους, αλλά και σύσταση σύγχρονου αυτόνομου μηχανισμού εσόδων.
Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης καθώς και ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.
Υπέρ ενός δημοκρατικού και ειλικρινούς διαλόγου ο Κ.Χατζηδάκης
O κ. Χατζηδάκης, αφού επισήμανε ότι «τις συνέπειες τις κρίσεις τις βιώνουμε και τις πληρώνουμε όλοι οι Έλληνες», υποστήριξε ότι οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση από τον λαϊκισμό, τον κρατισμό, τον φόβο του πολιτικού κόστους και τους ατυχείς χειρισμούς ή τις κινήσεις που δεν έγιναν την τελευταία στιγμή.
Επανέλαβε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εάν η κυβέρνηση είχε λάβει νωρίτερα τα κατάλληλα μέτρα και απέδωσε ευθύνες σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα για τη σημερινή κατάσταση.
Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση για λάθος χειρισμούς τονίζοντας ότι «πρέπει να αντιληφθεί πως η ενοχοποίηση των άλλων πολιτικών δυνάμεων και η παρουσίαση της πολιτικής της ως Ευαγγέλιο δεν αφήνει περιθώρια συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».
«Την ώρα που πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις, εμείς θα ψάχνουμε ενόχους» ανέφερε επικαλούμενος τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία.
Υπογράμμισε επίσης ότι η χώρα πλήρωσε ακριβά τον λαϊκισμό και κάλεσε τη σημερινή κυβέρνηση να κάνει δίκαιες περικοπές, να μειώσει τις σπατάλες, ενώ πρόσθεσε ότι η υπερ-φορολόγηση δεν είναι καλή πολιτική.
Τάχθηκε, τέλος, υπέρ ενός δημοκρατικού και ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ώστε η κρίση να αντιμετωπιστεί ως εθνική πρόκληση για ένα καλύτερο μέλλον.
Π. Μάρκαρης: Tο πολιτικό σύστημα παράγει από μόνο του κρίσεις
Μεγάλες ευθύνες στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στον τρόπο λειτουργίας του για τη σημερινή κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, καταλόγισε ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, επισημαίνοντας ότι διαχρονικά το μόνο που φαίνεται να έχει προτεραιότητα στη χώρα μας είναι το πολιτικό κόστος, χωρίς να γίνεται λόγος για το οικονομικό αλλά και κοινωνικό κόστος.
Επιπλέον, χαρακτήρισε ως μεγάλη δυσλειτουργία του ελληνικού πολιτικού συστήματος το γεγονός ότι «τα τελευταία 36 χρόνια η χώρα κυβερνάται από δύο οικογένειες» και πρόσθεσε ότι «το σύστημα αυτό, έτσι όπως λειτουργεί παράγει από μόνο του κρίσεις».
Λ. Τσούκαλης: Να βρούμε τις αιτίες του εφιάλτη που ζούμε σήμερα
Τέλος, ο κ. Τσούκαλης ξεκίνησε λέγοντας ότι «πριν κερδίσουμε το δικαίωμα να ονειρευόμαστε τη μελλοντική Ελλάδα, πρέπει να βρούμε τις αιτίες του εφιάλτη που ζούμε σήμερα», σημειώνοντας ότι τα στοιχεία της ελληνικής κρίσης είναι καθαρά «ενδογενή».
Χαρακτήρισε αναπόφευκτη την κρίση στη χώρα μας εξαιτίας της «ξεχαρβαλωμένης» κρατικής μηχανής, της εντυπωσιακής κακοδιοίκησης αλλά και του πολιτικού προσωπικού, που δημιούργησε και διαχειρίστηκε ένα πελατειακό σύστημα.
Πρότεινε, δε, μεταξύ άλλων, γενναίες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους, μεγαλύτερη εξωστρέφεια στην οικονομία και την παιδεία αλλά και ριζική αλλαγή του πολιτικού προσωπικού, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί ένα πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία να διαχειριστεί και την επόμενη μέρα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ