Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 05:30

Ασιατικά Χρηματιστήρια

Aνοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, ωθώντας τον περιφερειακό δείκτη υψηλότερα για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες. Ανοδο σημείωσαν και τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ισχυροποιείται. Το ευρώ διαμορφώθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών έναντι του δολαρίου και του γιέν.

Aνοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, ωθώντας τον περιφερειακό δείκτη υψηλότερα για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες. Ανοδο σημείωσαν και τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ισχυροποιείται. Το ευρώ διαμορφώθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών έναντι του δολαρίου και του γιέν.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,3% φθάνοντας στις 130,72 μονάδες στις 11:08 π.μ. στο Τόκιο, αναχαιτίζοντας τις απώλειες δύο ημερών του 1,6%. Ο ψευδάργυρος σημείωσε άνοδο για δεύτερη ημέρα στο London Metal Exchange (LME). Στις ΗΠΑ χθες ο Standard & Poor’s 500 Index υποχώρησε 0,2%. Κλειστές είναι σήμερα οι αμερικανικές αγορές λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών. Το ευρώ υποχώρησε στο 1,3328 ανά δολάριο από 1,3335 που ήταν στη Νέα Υόρκη εν μέσω ανησυχιών για τις απεργίες και την ψηφοφορία στην Πορτογαλία για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, που μείωσαν τη ζήτηση για τα περιουσιακά στοιχεία της Ευρωζώνης.

Οι Αμερικανοί αύξησαν τις δαπάνες τους για πέμπτο μήνα τον Οκτώβριο και έκαναν λιγότερες αιτήσεις για ένταξή τους στο ταμείο ανεργίας σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών την εβδομάδα που πέρασε, τονώνοντας την προοπτική των αγορών την περίοδο των εορτών που παραδοσιακά αρχίζει την επομένη των Ευχαριστιών, γνωστή και ως «Μαύρη Παρασκευή. Η αισιοδοξία για τη βελτίωση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου σκιάστηκε από την κατάσταση στην Ιρλανδία και αύξησε τις ανησυχίες ότι η οικονομική στήριξη της χώρας από την Ε.Ε δεν θα καταφέρει να απομακρύνει την κρίση χρέους.

Περίπου δύο μετοχές σημείωναν άνοδο σε κάθε μία που σημείωνε πτώση μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον περιφερειακό δείκτη MSCI Asia Pacific Index. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,4%.

Ψευδάργυρος, πετρέλαιο

Ανοδο έως 1,7% σημείωσε ο ψευδάργυρος για παράδοση σε τρεις μήνες φθάνοντας στα 2.157 δολ. ο μετρικός τόνος πριν διαπραγματευθεί στα 2.148 δολ. ο τόνος στο Λονδίνο. Ο χαλκός σημείωσε άνοδο 0,7% φθάνοντας στα 8.309 δολ. ο τόνος. Στο London Metal Exchange, ο δείκτης των έξι μετάλλων αναρριχήθηκε 1,4% χθες, σημειώνοντας άνοδο για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το πετρέλαιο μετά τη χθεσινή του άνοδο κατά 3,2% στα 83,86 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 15 Νοεμβρίου.

Οι αγορές των νοικοκυριών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,4% μετά από άνοδο 0,3% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Τα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι οι αιτήσεις για ένταξη στο ταμείο ανεργίας μειώθηκαν κατά 34.000 φθάνοντας στις 407.000 την εβδομάδα που έληξε στις 20 Νοεμβρίου.

Τα στοιχεία που έδειξαν βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας ώθησαν τα ασφάλιστρα κινδύνων των ασιατικών ομολόγων χαμηλότερα για δεύτερη ημέρα.

Πτωτικά κινήθηκαν τα ιαπωνικά ομόλογα, ωθώντας την απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υψηλότερα κατά μισή μονάδα βάσης στο 1,13% στο Τόκιο. Αύριο η Ιαπωνία θα ανακοινώσει τις τιμές καταναλωτή, οι οποίες σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών αυξήθηκαν 0,2% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Την τελευταία φορά που οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο ήταν τον Δεκέμβριο του 2008.

Χθες οι εργαζόμενοι στην Πορτογαλία έκαναν απεργία πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή της χώρας στις 26 Νοεμβρίου για τον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος περιλαμβάνει μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Στην Ιρλανδία οι συνδικαλιστικές ενώσεις προετοιμάζουν μαζικές κινητοποιήσεις έναντι των περικοπών των δαπανών, με πορεία στο Δουβλίνο στις 27 Νοεμβρίου.

Το ευρώ διαμορφώθηκε στα 111,24 γιέν από 111,40 γιέν χθες, όταν υποχώρησε στα 110,32, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 15 Σεπτεμβρίου. Χθες το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε στο 1,3285 ανά δολάριο, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 22 Σεπτεμβρίου. Το δολάριο αγοράστηκε στα 83,50 γιέν από τα 83,54 γιέν.

Πτωτικά για τρίτη ημέρα κινήθηκαν οι μετοχές και το νόμισμα της Νότιας Κορέας καθώς οι ξένοι επενδυτές περιόρισαν τις τοποθετήσεις τους και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η σύρραξη μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας πριν από δύο ημέρες ενδέχεται να οδηγήσει σε πόλεμο. Το ουόν υποχώρησε 0,6% φθάνοντας στα 1.149,45 ανά δολάριο στη Σεούλ, μετά την υποχώρησή του κατά 1,4% τις δύο τελευταίες ημέρες. Στο χρηματιστήριο της χώρας στη Σεούλ ο δείκτης Kospi υποχώρησε 0,25, οδεύοντας να κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας.