Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 15:17

Ίδρυση νέου φορέα για συγκριτικές δοκιμές προϊόντων και υπηρεσιών

Στη δημιουργία ενός από φορέα συγκριτικών δοκιμών προϊόντων και υπηρεσιών προχωρούν η Γ.Γ. Καταναλωτή και ο ΕΛΟΤ, με στόχο τη σφαιρική πληροφόρηση των καταναλωτών για τις τιμές και την ασφάλεια ομοειδών αγαθών.

Στη δημιουργία ενός από φορέα συγκριτικών δοκιμών προϊόντων και υπηρεσιών προχωρούν η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και ο ΕΛΟΤ, με στόχο την αντικειμενική και σφαιρική πληροφόρηση σχετικά με τις τιμές, την ασφάλεια, τις ιδιότητες και τα επιμέρους χαρακτηριστικά ομοειδών προϊόντων και υπηρεσιών.

Εργο του φορέα θα είναι η συγκριτική εξέταση προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταιρειών και η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών του προκειμένου να ενημερωθούν οι καταναλωτές.

Το «ΕΛΟΤ_ΤEST» θα δραστηριοποιείται στους τομείς που ενδιαφέρουν περισσότερο την καθημερινότητα των καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα αντικείμενο της δράσης του θα αποτελέσουν η υγεία, τα τρόφιμα, τα ποτά, οι ηλεκτρονικές συσκευές, οι υπηρεσίες για τον ελεύθερο χρόνο, για το σπίτι, τραπεζικά και ασφαλιστικά προϊόντα, η τηλεφωνία, η εκπαίδευση, οι υπηρεσίες πληροφορικής και εικόνας ήχου, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αθλητισμού, αλλά και θέματα όπως το περιβάλλον, η ενέργεια και η πρόνοια.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκου, στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου, η σύσταση και εναρκτήρια λειτουργία του φορέα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, αλλά στόχος είναι να αυτοχρηματοδοτείται ο θεσμός μέσω της είσπραξης εσόδων από της πωλήσεις εκδόσεων/περιοδικών ή από την με αντάλλαγμα χρήση ορισμένων εκ των υπηρεσιών στο διαδίκτυο, την πώληση/μίσθωση λογότυπων με τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων των εξετασθέντων προϊόντων και υπηρεσιών στους παρόχους και στους εμπόρους, την παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης κλπ.

Όπως διευκρινίστηκε, ο ΕΛΟΤ -TEST δεν θα προβαίνει σε οποιαδήποτε είδους διαφήμιση προϊόντων και υπηρεσιών και οι χορηγίες τρίτων θα είναι επιτρεπτές υπό προϋποθέσεις. Ο φορέας αναμένεται να τεθεί σε πλήρη ανάπτυξη το 2012, ενώ τη διοικητική, οργανωτική, οικονομική ευθύνη για τη λειτουργία του θα έχει ο ΕΛΟΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ